Działania w ramach projektu
Zgodnie z założeniami projektu
Programu Uczenie się przez całe życie
LEONARDO DA VINCI - PROJEKTY MOBILNOŚCI – IVT 2013
Zostaną zrealizowane następujące działania:
- Przygotowanie pedagogiczno-językowo-kulturowo zorganizowanym w Polsce przez ZSZ w Pustkowie Osiedlu, przygotowanie pedagogiczno-językowo-kulturowo w Hiszpanii zorganizowane przez hiszpańskiego partnera firmę euroMind Project S.L., oraz staże i praktyki na terenie zakładów pracy w Hiszpanii.
- Praktyki i staże u pracodawców z branży gastronomiczno-hotelarskiej.
W ramach przygotowania pedagogiczno-językowo-kulturowo w kraju ZSZ w Pustkowie Osiedlu zorganizuje następując działania:
- Zakup książek pomocniczych do nauki języka angielskiego zawodowego, słowników hiszpańsko-polskich i polsko-hiszpańskich;
- Kurs języka angielskiego zawodowego: 3 grupy po 12 osób (3x40h);
- Szkolenie kulturowe: wyjazd na UJ Wydział Iberystyki i restauracji hiszpańskiej w Krakowie – spotkanie z pracownikami restauracji w celu poznania specyfiki kuchni hiszpańskiej;
- Przygotowanie pedagogiczne - cykl spotkań z psychologiem 3x2h z podziałem na 3 grupy 12 osób, którego celem będzie przygotowanie psychiczne młodzieży do wyjazdu, który dla wielu z młodych będzie pierwszym tak długim okresem rozłąki z domem rodzinnym.
Tematyka zajęć na kursie języka angielskiego nie będzie pokrywać się z programem nauczania, a obejmować będzie:
- słownictwo i frazeologię z zakresu turystyki (gastronomia, hotelarstwo, zarządzanie w turystyce),
- zasad udzielania pierwszej pomocy,
- zasad i przepisów BHP.
Słownictwo w tym zakresie ułatwi uczestnikom stażu udział w zajęciach warsztatowych, komunikację w środowisku pracowniczym z bezpośrednim opiekunem stażu, wykonywanie powierzonych prac na określonym stanowisku oraz powierzonych obowiązków a także kontakty z grupami rówieśniczymi w czasie wolnym od zajęć.
Działania finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu nr 2013-1-PL1-LEO01-37123 pt. "Doskonalenie umiejętności przyszłych pracowników branży gastronomiczno-hotelarskiej drogą do kariery zawodowej w Polsce i krajach Unii Europejskiej"