Nadeszły wakacje!

Czytaj więcej...„Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj” – słowa M. Twaina stały się mottem akademii kończącej rok szkolny 2018/2019. Samorząd Uczniowski m. in. podziękował w niej za całoroczną pracę pedagogów i pracowników szkoły, czego wyrazem miał być symboliczny bukiet wręczony Panu Dyrektorowi oraz życzył wszystkim niezapomnianych wakacji, spędzonych ciekawie, przyjemnie i zdrowo.

Czytaj więcej...

PRAKTYKI ZAWODOWE HOTELARZY I GASTRONOMII - DOM WYPOCZYNKOWY REWITA W ZAKOPANEM, RAJSKI OGRÓD W SKRZYSZOWIE, GOŚCINIEC DĘBICKI ORAZ KURS OBSŁUGI KASY FISKALNEJ I KURS RECEPCYJNY SOHO.

Czytaj więcej...Dnia 28 kwietnia z częścią klasy hotelarskiej oraz żywienia i usług gastronomicznych udaliśmy się na praktyki zawodowe do Zakopanego do Domu Wypoczynkowego Rewita. Już od 1 klasy wyczekiwaliśmy tych praktyk. Trzy tygodnie poza domem to bardzo fajna przygoda. Niedziela, godzina 10:30 wszyscy gotowi pod szkołą czekaliśmy na busa, który zawiezie nas na miejsce. Droga minęła bardzo szybko, każdy był bardzo podekscytowany. Gdy ujrzeliśmy budynek hotelu byliśmy bardzo zdziwieni, że to tak pokaźny ośrodek. Wszyscy udaliśmy się do hallu recepcyjnego. Pierwsze wrażenie było bardzo dobre. Ładny wystrój i miła atmosfera. Zostaliśmy zameldowani i otrzymaliśmy klucze do pokoi.

Czytaj więcej...

MAŁA CHWILA NA FIT GRILLA - kulinarne warsztaty z Polskim Centrum Dietetycznym - Projekt Zdrowie

Czytaj więcej...Dania z grilla to prawdziwa uczta, ale jak grillować zdrowo uczniowie kl 1tż i th mogli dowiedzieć się na profesjonalnych warsztatach zdrowego grillowania, które odbyły się 13 czerwca 2019r. w naszej szkole. Profesjonalnych porad jak i co grillować, jakich użyć dodatków udzieliła pani dietetyk z Polskiego Centrum Dietetycznego - Projekt Zdrowie. Wszystkie porady uczniowie praktycznie wykorzystali podczas przygotowywania smakołyków na grilla.

Czytaj więcej...

PODSUMOWANIE OSIĄGNIĘĆ EDUKACYJNYCH UCZNIÓW 2018-2019

Czytaj więcej...Koniec roku szkolnego to czas na podsumowanie sukcesów artystycznych, naukowych, sportowych a także zawodowych naszych uczniów. Uroczysta gala podsumowująca te sukcesy odbyła się 12 czerwca 2019 roku w Zespole Szkół nr4 im. Mikołaja Kopernika. W uroczystej gali wzięli udział nasi uczniowie WIKTORIA ŚWIĘTOŃ z klasy drugiej technik hotelarstwa z opiekunem panią Bernadettą Ząbek oraz WIKTORIA SMOLEŃ z klasy drugiej technik żywienia i usług gastronomicznych z opiekunem panią Bernadetą Krupa.

Czytaj więcej...

XVI edycja konkursu ,, Ja i moje środowisko "

   Czytaj więcej...XVI edycja konkursu ,, Ja i moje środowisko "  - ,,  Zdrowy styl życia młodzieży" odbyła się w naszej szkole 05 czerwca 2019 r. z udziałem Wicestarosty Powiatu Dębickiego pana Adama Pieniążka, dr n. med. Maksymiliana Stęgi, specjalisty Wydziału  Ochrony Środowiska Starostwa Powiatowego w Dębicy pani Joanny Przeworskiej oraz nauczycieli i 45 uczniów z  jedenastu  szkół : MG nr 1 w Dębicy, Mg nr 3 w Dębicy, MG nr 4 w Dębicy, ZS w Latoszynie, ZS w Pustkowie Osiedlu, ZS w Paszczynie, ZS w Brzeżnicy, ZS w Pustyni,  ZS w  Ociece, SP nr 9 w Dębicy  i  SP nr 5 w Dębicy.   

Czytaj więcej...

HOTELARZE UCZĄ SIĘ OD ZAWODOWCÓW – WYCIECZKA PRZEDMIOTOWA DO HOTELU MERTOPOLITAN **** I MUZEUM ETNOGRAFICZNEGO W RZESZOWIE

Czytaj więcej...W dniu 04 czerwca 2019 roku uczennice z klasy II technikum hotelarskiego uczestniczyły w wycieczce przedmiotowej do Rzeszowa. Pierwszym miejscem, które odwiedziły było Muzeum Etnograficzne, gdzie podziwiały dzieła Franciszka Frączka.  Ekspozycja obejmowała całokształt twórczości artysty począwszy od rysunków z lat 30-tych XX wieku, związanych z przynależnością do grupy artystycznej o nazwie Szczep Rogate Serce, kończywszy na późnych pracach z lat 90-tych. Prace przedstawione na wystawie pochodziły zarówno ze zbiorów prywatnych jak i państwowych.

Czytaj więcej...

Informacja dla Kandydatów ( absolwentów Gimnazjów i Szkół Podstawowych ) w związku z postępowaniem rekrutacyjnym!!!

W związku z licznymi pytaniami absolwentów gimnazjów i szkół podstawowych zainteresowanych kształcenie w Liceum Ogólnokształcącym z innowacją pedagogiczną obrona terytorialna w naszej szkole - dotyczących maksymalnej liczby uczniów przewidzianych do przyjęcia do tych klas informuję, że Komisja Rekrutacyjna podjęła decyzję o zwiększeniu limitu naboru do obu ww. klas do 30 uczniów. Stosowna poprawka zostanie uwzględniona w elektronicznym systemie naboru w najbliższym czasie.

HOTELARZE UCZĄ SIĘ OD ZAWODOWCÓW – SPOTKANIE Z WYKŁADOWCĄ WYŻSZEJ SZKOŁY ZARZĄDZANIA I INFORMATYKI W RZESZOWIE W RAMACH PROJEKTU „CIEKAWA LEKCJA”.

Dnia 27 maja 2019 roku uczniowie klas hotelarskich, żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w projekcie „Ciekawa lekcja”, organizowanym przez WSIiZ w Rzeszowie. Młodzież brała udział w zajęciach prowadzonych przez doświadczoną kadrę WSIiZ oraz miała możliwość poszerzyć swoją wiedzę z zakresu hotelarstwa oraz obsługi konsumenta a także poznać nowoczesne narzędzia dydaktyczne. W ramach „Ciekawej lekcji” pani mgr Beata Dec przeprowadziła zajęcia z 3 tematów tj. Turystyczny biznes, Najbardziej niesamowite hotele świata, Profesjonalna obsługa klienta w gastronomii. A oto jak uczniowie opisują tą lekcję.

Czytaj więcej...

Obóz klasy mundurowej 22-24 maja 2019

Czytaj więcej...W dniu 22 maja o godzinie 8 rano rozpoczął się trzy dniowy obóz mundurowy dla klasy I i II Liceum Ogólnokształcącego z ZSZ w Pustkowie – Osiedlu. Pierwszym punktem programu były zajęcia na strzelnicy w Tarnowie. Młodzież uczestniczyła w szkoleniu przeprowadzonym przez Pana  p.płk. rez. Wojciecha Szmajdę z  zakresu:  budowy broni,  zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się bronią,  zasad i warunków strzelania,  warunków bezpieczeństwa  na strzelnicy.

Czytaj więcej...

Informacja dot. bezpieczeństwa w szkole.

Informuję, że w dniu 29 maja 2019r. o godz 16.30 odbędzie się w szkole zebranie dla Rodziców/Opiekunów naszych uczniów poświęcone procedurą bezpieczeństwa obowiązujące na terenie ZSZ w Pustkowie-Osiedlu oraz przekazana informacja o osobach i instytucjach, do których można zgłosić się o wsparcie w sytuacjach wymagających pomocy psychologiczno-pedagogicznej  i wychowawczej.
 

Budowa broni, zatrzymanie pojazdu oraz kontrola osób na punkcie kontrolnym to kolejne etapy szkolenia młodzieży w ramach zajęć z edukacji mundurowej.

Czytaj więcej...W dniu 9 maja 2019 roku uczniowie klasy mundurowej po raz kolejny uczestniczyli w zajęciach z edukacji mundurowej przygotowanych przez żołnierzy 33 Batalionu Lekkiej Piechoty z Dębicy. Uczniowie zostali powitani przez por Mariusza Pustułkę który przedstawił cele i założenia dzisiejszych zajęć. Młodzież została  podzielona na trzy grupy i kolejno uczestniczyła w następujących zajęciach.

Czytaj więcej...

POŻEGNANIA NADSZEDŁ CZAS...

Czytaj więcej...26 kwietnia pożegnaliśmy uczniów IV klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy ukończyli naukę w naszej szkole. Uroczystą akademię przygotowali uczniowie młodszych klas pod kierunkiem pani Jolanty Urbańskiej i pani Justyny Szerszeń. Tradycyjne „ Marysieńki” zostały wręczone w 9 kategoriach: ” Najlepszy uczeń, ” Mistrz kuchni”, „ Najlepszy sportowiec”, „ Szwajcarski zegarek, czyli zawsze obecny uczeń” „ Artystyczna dusza”, „ Szkolny paparazzi”, „ Najpiękniejsza w klasie”, „ Szkolna para” i „ Najprzystojniejszy w klasie.” Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach otrzymali koszulki z zabawnymi napisami.

Czytaj więcej...

WYWIADÓWKA!!!

24-04-2019r. /tj. środa/ o godz. 17:00 odbędzie się spotkanie z rodzicami uczniów klas od I - III.

Serdecznie zapraszamy.

WIKTORIA ŚWIĘTOŃ LAUREATKA W KONKURSIE POSŁA JANA WARZECHY PT. „JAK PRAKTYCZNIE WYKORZYSTYWAĆ MEDIA SPOŁECZNOŚCIOWE I POPULARNE NARZĘDZIA TYPU SMARTFON DO SZERZENIA PATRIOTYZMU ORAZ ZAANGAŻOWANIA MŁODEGO POKOLENIA POLAKÓW W SPRAWY LOKALNE I OGÓLNOKRAJOWE”

Czytaj więcej...Dnia 29 marca 2019 roku miałam możliwość udziału w wycieczce do stolicy, na którą pojechaliśmy ponad 40 – osobową  grupą laureatów konkursu pt. „Jak praktycznie wykorzystywać media społecznościowe i popularne narzędzia typu smartfon do szerzenia patriotyzmu oraz zaangażowania młodego pokolenia Polaków w sprawy lokalne i ogólnokrajowe”, organizowanego przez posła Jana Warzechę.

Czytaj więcej...

ROBERT SOWA SZUKA KOLINARNYCH TALENTÓW. UCZENNICA ZESPOŁU SZKÓŁ ZAWODOWYCH IM. MARII SKŁODOWSKIEJ-CURIE W PUSTKOWIE OSIEDLU W OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE.

Czytaj więcej...Wiktoria Smoleń uczennica klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych w ZSZ im. M. Skłodowskiej Curie w Pustkowie Osiedlu zakwalifikowała się do ogólnopolskiego finału autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”. XI edycja konkursu Roberta Sowy odbyła się 28 marca, podczas 23 Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w podwarszawskim Nadarzynie. Do konkursu przystąpiło 12 uczniów z całej Polski, którzy z pasją prezentowali swoje wybitne zdolności gastronomiczne oraz najnowsze trendy kulinarne.

Czytaj więcej...

Obsługa broni, musztra i ćwiczenia praktyczne w terenie.

Czytaj więcej...„Dzień wagarowicza” okazał się bardzo pracowity dla uczniów klas mundurowych z ZSZ z Pustkowa Osiedla to właśnie 21.03.2019  odbyły się kolejne z cyklicznie organizowanych zajęć z edukacji mundurowej. Ćwiczenia zorganizowane zostały na terenie 33 batalionu  lekkiej piechoty z Dębicy. Młodzież została podzielona na zespoły i ćwiczyła pod nadzorem żołnierzy.

Czytaj więcej...

W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH LOTNICTWO OGÓLNE I UBEZPIECZENIENIA W LOTNICTWIE – SPOTKANIE Z KOORDYNATOREM KLAS PATRONACKICH WYŻSZEJ SZKOŁY INFORMATYKI I ZARZĄDZANIA

Czytaj więcej...15 marca 2019 r. klasa 1, 2, 3 technikum hotelarskiego w ramach innowacji pedagogicznej steward/stewardesa uczestniczyła w wykładach pt. „Lotnictwo ogólne” i „Ubezpieczenia w lotnictwie”. Obie prezentacje przedstawione zostały w języku angielskim przez koordynatora klas patronackich WSIiZ w Rzeszowie pana mgr inż. Marcina Smulskiego. Spotkanie zorganizowała pani Bernadetta Ząbek nauczycielka przedmiotów zawodowych.

Czytaj więcej...

TARGI EDUKACYJNE

Czytaj więcej...Przed gimnazjalistami i absolwentami klas ósmych szkół podstawowych nie lada wyzwanie. Już niedługo muszą wybrać szkołę, która sprosta ich wymaganiom oraz zapewni dobry start w dorosłe życie. Tym właśnie młodym ludziom zorganizowane zostały Targi Edukacyjne w ZS nr 1 w Dębicy.

Czytaj więcej...

Edukacja mundurowa – ćwiczenia praktyczne.

Czytaj więcej...W dniu 7.03.2019 roku młodzież z klas mundurowych z ZSZ w Pustkowie - Osiedlu wzięła udział w zajęciach  z edukacji mundurowej na terenie 33 batalionu  lekkiej piechoty z Dębicy. Młodzież została powitana przez por Mariusza Pustułkę   który przedstawił temat i cele dzisiejszych zajęć a następnie podzielona na zespoły i kolejno realizowała przygotowany na dziś przez żołnierzy zakres materiału.

Czytaj więcej...

Wyjazd na warsztaty do Pizzerni Pietro Party w Czarnej Tarnowskiej

Czytaj więcej...W czwartek 7 marca klasa I Technikum Żywienia i Usług gastronomicznych oraz Technikum Hotelarstwa pod opieką p B. Krupa i p B. Ząbek udała się na warsztaty kulinarne do pizzerni  Pietro Party w Czarnej Tarnowskiej. Po przyjeździe przywitał nas właściciel  a zarazem mistrz pizzy - pan Piotr. W pizzerni czekał na nas słodki poczęstunek oraz miła zabawa połączona z konkursami, które wprawiły uczestników warsztatów w dobry nastrój.

Czytaj więcej...

Podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy Zespołem Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu a 3 Podkarpacką Brygadą Obrony Terytorialnej

Czytaj więcej...W dniu 6 marca 2019 r w CKiB w Pustkowie Osiedlu doszło do podpisania porozumienia o współpracy pomiędzy Zespołem Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu a 3 Podkarpacką Brygadą Obrony Terytorialnej w Rzeszowie. W uroczystościach wzięło udział wielu znakomitych gości z różnych formacji mundurowych oraz przedstawiciele gminy i powiatu. Podpisanie porozumienia  pozwoli jeszcze  mocniej zacieśnić współpracę pomiędzy szkołą i 33blp który do tej pory bardzo mocno wspierał szkołę podczas prowadzenia zajęć z edukacji mundurowej.

Czytaj więcej...

Święto Pizzy - kiermasz szkolny

Czytaj więcej...9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Większość z nas lubi zajadać się kawałkami pizzy nic więc dziwnego, że ten włoski okrągły placek serwowany z różnymi dodatkami doczekał się swojego święta. Codziennie na świecie sprzedawanych jest ok. 13milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym smakołykiem jest niezmiennie margherita. Nazwę zawdzięcza królowej Włoch Marghericie Sabaudzkiej, która w 1889 roku miała jej zasmakować w Neapolu.

Czytaj więcej...

Walentynkowe szaleństwo!

Czytaj więcej...Wielkimi krokami zbliża się święto zakochanych. Dla naszej szkoły będzie to dzień wolny od zajęć, czas pierwszego tygodnia ferii. Nie mogliśmy jednak przejść obojętnie obok tego święta! Nasze uczennice (członkini SU) zorganizowały konkurs na Miss i Mistera Szkoły, Najsympatyczniejszego Ucznia oraz na Najlepszego Nauczyciela roku 2018/19. Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, bo w każdej dziedzinie było ponad 15 kandydatów!

Czytaj więcej...

HOTELARZE UCZĄ SIĘ OD ZAWODOWCÓW – WYCIECZKA PRZEDMIOTOWA DO BIURA TURYSTYCZNEGO „LUCYNA” I HOTELU „GOŚCINIEC DĘBICKI”

Czytaj więcej...5 lutego 2019 roku udaliśmy się klasą drugą technikum hotelarskiego do Biura Podróży ,,Lucyna” a następnie na zajęcia praktyczne do ,,Gościńca Dębickiego’’. Spotkanie w biurze podróży bardzo mi się podobało, ponieważ jeszcze nigdy nie byłam w takim miejscu. Miałam również okazję zapytać pracowników o różne informacje, a także zobaczyć, na czym dokładnie polega ich praca.

Czytaj więcej...

HOTELARZE STEWARDZI UCZĄ SIĘ OD ZAWODOWCÓW - WYCIECZKA PRZEDMIOTOWA NA WSIIZ W RZESZOWIE NA AVIATION CAREER DAY.

Czytaj więcej...1 lutego uczniowie klasy 1 i 2 kierunku technik hotelarstwa uczestniczyli w drugiej edycji Aviation Career Day organizowanej przez Koło Naukowe Aviation Management Club oraz Biuro Karier Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. Młodzież uczestniczyła w bardzo ciekawych wykładach: „Kobiety w lotnictwie”, „XOJET- czyli UBER w powietrzu”, „Największe linie lotnicze”.

Czytaj więcej...

Przedstawiciele Wojskowej Komendy Uzupełnień z Mielca na spotkaniu promocyjnym w ZSZ w Pustkowie Osiedlu.

Czytaj więcej...W dniu 11 stycznia 2019 r przedstawiciele Wojskowej Komendy Uzupełnień z Mielca prowadzili spotkanie promocyjne dla uczniów z klas maturalnych naszej szkoły.

Podczas spotkania  ppor. Sylwia Pszeniczna-Cudo z WKU z Mielca oraz żołnierze z 33 blp z Dębicy informowali  o możliwości służby w służbie kandydackiej, przygotowawczej, zawodowej czy terytorialnej służbie wojskowej.  

Czytaj więcej...

SPOTKANIE Z PODRÓŻNIKIEM

Czytaj więcej...28 stycznia 2019 roku, po raz kolejny w Naszej Szkole gościliśmy Samuela Kempskiego z Grupy „Trzask”. Tematem naszego spotkania była Islandia – kraj ognia, wody i lodu.

W dwugodzinnym wykładzie, wraz z podróżnikiem i jego fotorelacją z podróży po Islandii, mogliśmy:

– podziwiać malownicze krajobrazy Islandii,

– zobaczyć wulkan Eldfell – jeden z najmłodszych na wyspie, którego erupcja w roku 1973 poruszyła całą Islandię,

Czytaj więcej...

Udział w IV Narodowym Kongresie Żywieniowym w ramach popularyzowania wśród nauczycieli i uczniów naszej szkoły najnowszej wiedzy o żywności i żywieniu w prewencji chorób

   Czytaj więcej... Zgodnie z  kierunkami kształcenia w naszej szkole oraz zainteresowaniami uczniów i nauczycieli zasadnym jest ciągłe aktualizowanie wiedzy o żywności, żywieniu i ich roli w zapobieganiu chorobom. Takim celem kierowała się nauczycielka biologii i przedmiotów zawodowy uczestnicząc w IV Narodowym Kongresie Żywieniowym  poświęconym postępom nauki o żywieniu w 2018 roku ,,Otyłość, anoreksja i bulimia - dlaczego wciąż przegrywamy ?" organizowanym  przez Instytut Żywności i Żywienia w dniach 25-26 stycznia b.r. w Warszawie.

Czytaj więcej...