TORTY W STYLU ANGIELSKIM - warsztaty cukiernicze
- Szczegóły
- Bernadeta Krupa
W dniu 13.04.2016 roku w ZSZ w Pustkowie Osiedlu odbyły się profesjonalne warsztaty cukiernicze, w których wzięli udział członkowie SK POG.
SZKOLNE KOŁO
PROFESJONALNEJ OBSŁUGI GOŚCI
POD HONOROWYM PATRONATEM
PANA MARIUSZA GRZESIKA
W roku szkolnym 2015/2016 rozpoczęło działalność Szkolne Koło Profesjonalnej Obsługi Gości. Honorowy patronat objął pan Mariusz Grzesik, V-ce Mistrz Polski Barmanów w kategorii FLAIR. W ramach zajęć członkowie koła będą mogli zapoznać się, jak wyglądają standardy profesjonalnej obsługi gości, jak zachowywać się w kontaktach z klientami, jak przygotować profesjonalne nakrycie stołu itp. W ramach zajęć członkowie koła będą mogli również zdobyć pewne umiejętności z zakresu parzenia kawy (barista) oraz sporządzania koktajli i drinków bezalkoholowych. Zdobyta wiedza i umiejętności zostanie potwierdzona Certyfikatem wydanym przez firmę ABSYNT. Opiekę nad kołem sprawuje Pani BERNADETA KRUPA, nauczyciel przedmiotów zawodowych.
W dniu 13.04.2016 roku w ZSZ w Pustkowie Osiedlu odbyły się profesjonalne warsztaty cukiernicze, w których wzięli udział członkowie SK POG.
W dniu 1.03.2016r. i 7.03.2016r. po raz kolejny w ZSZ Pustków –Osiedle odbyły się warsztaty kawowe dla gimnazjalistów W zajęciach warsztatowych wzięli udział gimnazjaliści z Zespołu Szkół w Pustyni oraz z Zespołu Szkół w Pustkowie wraz z opiekunami.
Warsztaty kawowe z mistrzem w Szkolnym Kole Profesjonalnej Obsługi Gości
Jak profesjonalnie nakryć stół na wigilijną wieczerzę i nie tylko uczyli się członkowie Szkolnego Koła Profesjonalnej Obsługi Gości na kolejnym spotkaniu. Święta Bożego Narodzenia mają niezwykłą atmosferę, która narasta stopniowo w naszych domach. Jej nieodłącznym elementem jest wigilijny stół.
Wydawałoby się, że nie –a jednak.
Aby zaparzyć dobrą kawę trzeba posiadać pewną wiedzę i poznać tajniki parzenia kawy. Wiedzę i tajniki parzenia kawy zgłębiają członkowie Koła Profesjonalnej Obsługi Gości na zajęciach warsztatowych realizowanych w ramach działalności Koła.
W dniu 22 października 2015 roku odbyło się spotkanie uczestników Szkolnego Koła Profesjonalnej Obsługi Gości. Głównie byli to uczniowie klasy I i II Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
„Wszystko co robimy –robimy z pasją”
W dniu 4 listopada 2015 roku członkowie Szkolnego Koła POG wzięli udział w profesjonalnych warsztatach zorganizowanych w GALICYJSKIEJ SZKOLE SMAKU w Krakowie. Zajęcia były przeprowadzone pod profesjonalnym okiem pana JACKA KOTULI mistrza w tej dziedzinie, który jest nauczycielem i właścicielem szkoły.
Nazywam się Mariusz Grzesik. Od 10 lat związany jestem z gastronomia, a od 2007 roku prowadzę firmę ,,ABSYNT" Mariusz Grzesik, która na chwilę obecna głownie zajmuje się pokazami barmańskimi flair, pokazami baristycznymi oraz szkoleniami z dziedziny gastronomi- barman, kelner, barista, manager gastronomii.
Zajęcia w ramach Koła odbywać będą się 2 lub 3 razy w miesiącu w formie ćwiczeń poprzedzonych instrukcją merytoryczną. Atrakcją zajęć będą realizowane w miarę możliwości wycieczki dydaktyczne lub pokazy w wykonaniu profesjonalistów.