Technik usług kelnerskich

Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Jest to spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi a także realizacją usług w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych, eventów oraz korzystania z cateringu.

            Technik usług kelnerskich to „arystokrata” wśród gastronomów. Rozwój branży hotelarskiej i gastronomicznej przekłada się na szerokie możliwości zatrudnienia w tym zawodzie. Praca w zawodzie technik usług kelnerskich daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Fachowość i osobowość  pracownika mają zasadniczy wpływ na sukces ekonomiczny zakładu gastronomicznego. Wiedząc o tym nauczyciele przedmiotów zawodowych starają się przygotować młodych ludzi do najwyższego poziomu wykonywania usług kelnerskich.

            Podstawowym zadaniem usług kelnerskich jest profesjonalna obsługa gości zakładu gastronomicznego, która rozpoczyna się z chwilą wejścia gości do restauracji a kończy się ich pożegnaniem. Do zadań zawodowych pracownika usług kelnerskich należy również planowanie i nadzorowanie pracy kelnera oraz rozliczanie usług kelnerskich. Już dziś możemy pochwalić się absolwentami tego zawodu, którzy zarządzają hotelami, restauracjami, kawiarniami, którzy są wzorem w tym zawodzie.

            W kształceniu w zawodzie technik usług kelnerskich stawiamy na innowacyjność dlatego też absolwent naszej szkoły posiada nie tylko umiejętności kelnerskie ale także szeroki wachlarz umiejętności związanych z wykonywaniem tego zawodu. Poszerzamy treści związane z barmaństwem a dzięki sztuce baristycznej przygotowuje fantastyczne napoje kawowe. Uczymy się od najlepszych zawodowców i mistrzów zawodu w ramach warsztatów, pokazów, wykładów.

            Ucząc się w naszej szkole poznasz  sposoby świadczenia wysokiej jakości usług kelnerskich zgodnie z obowiązującymi standardami, poznasz sposoby budowania pozytywnych relacji z gośćmi zdobędziesz umiejętności barmańskie i baristyczne będziesz realizować praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach o najwyższym standardzie. Profesjonalizm oraz możliwość realizowania się uczniów są priorytetem przy wyborze obiektów  do odbywania praktyk zawodowych.

Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu, dlatego też właściciele restauracji wciąż  poszukują profesjonalnych techników usług kelnerskich. Po ukończeniu technikum w zawodzie technik usług kelnerskich możesz:

  • prowadzić własną działalność w zakresie gastronomii
  • wykonywać usługi kelnerskie, barmańskie, baristyczne
  • pracować jako menadżer restauracji,
  • pracować jako kierownik sali konsumenckiej,
  • pracować w zakładach gastronomicznych o różnym charakterze specjalizacji indywidualnie lub zespołowo w dużych kompleksach, instytucjach, hotelach, restauracjach, kawiarniach, pubach, barach,
  • otrzymywać poza podstawowym dodatkowe wynagrodzenie
  • po zdaniu egzaminu maturalnego kontynuować naukę na studiach

 

Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacje zawodowe:

HGT01 wykonywanie usług kelnerskich

HGT11 organizacja usług gastronomicznych

 

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach:

  • turystyka i rekreacja
  • hotelarstwo
  • bezpieczeństwo żywności
  • organizacja i zarządzanie

oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.