{nomultithumb}
WYJAZD DYDAKTYCZNY DO WOJEWÓDZKIEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLIGICZNEJ W RZESZOWIE
W dniu 30-10-2013r. 40 uczniów naszej szkoły ze wszystkich kierunków kształcenia zawodowego uczestniczyło w wycieczce przedmiotowej do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie.
Celem wyjazdu było zapoznanie się z szeroką ofertą badań biologibcznych, chemicznych i fizycznych żywności oraz nowoczesną aparaturą kontrolno-pomiarową.
Korzystając z przychylności P. dyrektora i pracowników stacji podzieleni na grupy uczniowie zapoznali się z badaniami:
– sensorycznymi;
– mikrobiologicznymi;
– radiologicznymi;
– chemicznymi żywności oraz działaniem specjalistycznych urządzeń do analizy żywności i interpretacją wyników badań.
Ważnym aspektem pobytu Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej było zaznajomienie uczniów ze sposobami dostosowania polskich przepisów dotyczących jakości żywności z obowiązującymi w tym zakresie przepisami unijnymi.
Dużym zainteresowaniem uczniów cieszyła się powiązana z pokazem pogadanka o znakowaniu żywności wartością odżywczą i obowiązującymi informacjami umieszczonymi na opakowaniu.
Tematyka, zakres informacji zaprezentowany uczniom, bezpieczeństwo żywności, żywność modyfikowana, substytuty żywności, żywność specjalnego przeznaczenia jest ściśle związany z obowiązującym materiałem nauczania.
Uzyskane wiadomości i umiejętności wydatnie przyczynią się do zrozumienia procedur znakowania jakością, mechanizmów badania jakości żywności oraz umożliwią uzyskanie lepszych wyników na egzaminach zewnętrznych z przygotowania zawodowego.
WYCIECZKA DO WOJEWÓDZKIEJ STACJI SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNEJ W RZESZOWIE
W dniu 26 czerwca 2014r. 50-ciu uczniów z technikum żywienia i gospodarstwa domowego, technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarstwa, technikum kelner Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu, czyli ze wszystkich kierunków kształcenia w naszej szkole, zapoznało się z metodami badań, sprzętem wykorzystywanym w Dziale Żywności Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej Rzeszowie oraz z systemem zapewniania jakości żywności HACCP.
Problematyka badań, ocena jakości żywności są ważnym elementem omawianym na przedmiotach zawodowych zgodnie z obowiązująca podstawą programową w w/w technikum.
Uczniowie naszej szkoły nie mają możliwości praktycznego zapoznania się z metodyka badań i wykorzystywanymi urządzeniami.
Pragniemy nadmienić, że wyjazdy do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie są tradycją kontynuowaną w naszej szkole od wielu lat i dlatego ujęliśmy je w ramach realizacji Projektu KL ,,Podkarpacie stawia na zawodowców’’.
Projekt realizowany w ramach Priorytetu nr IX, Działanie nr 9.2
Priorytet IX Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach
Działanie 9.2 Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego
ZESPÓŁ SZKÓŁ ZAWODOWYCH IM. MARII CURIE-SKŁODOWSKIEJ W PUSTKOWIE OSIEDLU
Dodaj komentarz