Realizując program ” Uczymy się od zawodowców” oraz wymiany doświadczeń i nabycia praktycznych umiejętności, uczniowie klasy pierwszej technikum żywienia i usług gastronomicznych odbyli zajęcia w firmie ” Catering Staff” w Dębicy. Uczniowie zostali zaproszeni przez właściciela Pana Bogusława Filipka, który w ramach przygotowania zawodowego uczniów udostępnił im swój zakład aby mogli przeprowadzić zajęcia praktyczne w ” realu”.
Uczniowie zostali podzieleni na grupy i wykonywali czynności, które na co dzień należą do obowiązków pracowników zakładu;
– sprzątali i porządkowali salę konsumencką
– segregowali naczynia stołowe
– zmywali naczynia stołowe i kuchenne
– przygotowywali towar do wywozu w ramach cateringu
– polerowali sztućce oraz segregowali według asortymentu
– w ramach cateringu przygotowali salę bankietową na przyjęcie gości w kinie ‘Kosmos”
– obsługiwali przyjęcie stojące
– porcjowali tort dla gości
Na zakończenie bankietu posegregowali naczynia oraz posprzątali salę po uroczystości. Uczniowie stwierdzili że praca w gastronomii jest bardzo ciężka i odpowiedzialna, ponieważ wymaga staranności , dokładności, punktualności a głównie czystości i wysiłku.
Będą jeszcze te cechy musieli szlifować przez następne lata nauki.
Halina Lichwa
Dodaj komentarz