W profesjonalnie wyposażonej, ze środków unijnych, posiadającej zaplecze edukacyjne Izbie Rybackiej nauczyciele i uczniowie mieli możliwość wzięcia udziału w szkoleniach.
Zajęcia składały się z części praktycznej i teoretycznej, w ramach których:
– uczestniczyli w prezentacji dotyczącej charakterystyki ekosystemów wodnych śródlądowych w Polsce, ochrony wód śródlądowych, zastosowania ryb w żywieniu człowieka
– zapoznali się z prawidłowo zagospodarowanym stawem rybnym, jego strukturą i elementami ekosystemów wodnych
– obejrzeli liczne eksponaty przyrodnicze roślin i zwierząt żyjących w pobliskich wodach
– uczestniczyli w prezentacji sposobów wykonania atrakcyjnych potraw z ryb, połączonej z degustacją jako formą zachęty uczniów i nauczycieli do wykorzystania ryb w codziennych jadłospisach
– zwiedzali ścieżkę edukacyjno-przyrodniczą „MAZIARNIA” Nadleśnictwa Kolbuszowa z profesjonalnym komentarzem profesora Władysława Warzechy z Wydziału Turystyki Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Udział w szkoleniu jest ważnym elementem wpisującym się w cykl działań ekologicznych prowadzonych przez naszą szkołę, co ma szczególne znaczenie w perspektywie utworzenia w naszej szkole technikum ochrony środowiska.
Dodaj komentarz