W dniu 21 kwietnia odbyła się w murach Uniwersytetu Rzeszowskiego konferencja na temat zasad zdrowego odżywiania, zmiany nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży oraz roli środowiska szkolnego w tym zakresie.
Hasłem przewodnim konferencji był temat: “ŚWIADOME JEDZENIE- MĄDRE POKOLENIE”
Główne tematy agendy to;
– Rola środowiska szkolnego w profilaktyce zaburzeń odżywiania, poprowadzona przez panią Magdalenę Krupa – dyrektor Ogólnopolskiego Centrum Zaburzeń Odżywiania we Wrocławiu,
– Perspektywy złego odżywiania – choroby dietozależne, choroby cywilizacyjne – wykład przeprowadziła dr inż. Katarzyna Kowalcze, dietetyk kliniczny i psychodietetyk,
– Kiedy i jak rozpocząć edukację żywieniowo – kulturalną w placówce oświatowej? – wykład poprowadziła Urszula Somow, dietetyk z Fundacji ”Szkoła na widelcu”
– Szkoła niemarnowania jedzenia – wykład pani Doroty Rosińskiej z Podkarpackiego Banku Żywności,
– Jak wprowadzać dobre nawyki ? – wykład poprowadzony przez dietetyk, psycholog Zuzannę Antecką.
Organizatorami konferencji byli:
– Podkarpacki Kurator Oświaty
– Centrum wspierania zmian żywieniowych
– Koło naukowe dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego
– Samorząd studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Konferencja była cennym kompendium wiedzy na temat nowych trendów żywieniowych ze zwróceniem szczególnej uwagi na dzieci i młodzież aby uchronić je od szerzącej się plagi otyłości oraz wczesnego pojawiania się chorób cywilizacyjnych wśród młodych osób. Spotkanie było kierowane do dyrektorów i nauczycieli, szkoda że nie dla uczniów.
Halina Lichwa