Wylot samolotem rejs Warszawa –Malaga w dniu 29 października br. rozpoczął trzytygodniowe staże w Hiszpanii 20-tu uczniów Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie.
Szybko zapomnieli o trudach podróży pod wrażeniem pięknej, utrzymanej w stylu greckim rezydencji z basenem, w której zostali zakwaterowani. Smaczna kuchnia Juani, precyzyjnie dobrany sposób podania i pory posiłków towarzyszą im cały czas.
Zorganizowane przez opiekunkę Barbarę z instytucji przyjmującej, euroMind wycieczki pozwoliły na poznanie zabytków pięknej, renesansowej Ubedy. Uczniowie zapoznali się również wtedy z lokalizacją swoich miejsc pracy.
Zaczęli też realizację jednego z podstawowych zadań ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój PO WER, staże uczniów w renomowanych zakładach branży gastronomiczno- hotelarskiej. Zgodnie z kierunkami kształcenia w ZSZ Pustków Osiedle uczniowie z technikum hotelarstwa oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych mają możliwość doskonalenia zdobytych w szkole umiejętności pod fachowym okiem pracodawców. Mogą też poszerzać zdobywaną w szkole wiedzę o treści związane ze specyfiką kuchni hiszpańskiej oraz tradycjami turystycznymi Andaluzji. Na zadowolenie uczniów z odbywanych staży wpływa życzliwość i przyjazne nastawienie pracodawców oraz fakt, że zdobyte w szkole umiejętności są doceniane w zakładach pracy.
Dodaj komentarz