Praktyka zawodowa umożliwia uczniowi poszerzenie i utrwalenie wiadomości teoretycznych uzyskanych w szkole oraz nabycie umiejętności praktycznych w danym zawodzie. W czasie odbywania praktyk uczeń powinien zapoznać się z działalnością zakładu w którym odbywa praktykę samodzielnie wykonywać prace. Uczeń powinien zdobyć umiejętność pracy w zespole wyrobić w sobie właściwy stosunek do wykonywanej pracy. W miarę możliwości wykorzystać język obcy np. w zakresie obsługi gości. W czasie praktyki zawodowej uczeń prowadzi dzienniczek praktyk. Nadzór nad przebiegiem programu praktyk w zakładzie sprawuje opiekun praktyk.
Ocena praktyki
Przy ocenianiu ucznia pracodawca powinien brać pod uwagę następujące kryteria:
- umiejętności zdobyte w czasie praktyk,
- sposób wykonywania czynności,
- zaangażowanie ucznia przy wykonywaniu prac,
- sposób prowadzenia dzienniczka praktyk,
- samodzielność i pracowitość,
- przestrzeganie dyscypliny,
- kultura osobista,
- znajomość języka obcego i umiejętność posługiwania się nim w kontaktach z ludźmi(gośćmi).
Ocena końcowa ucznia z praktyki zawodowej zawiera opinie i ocenę jego pracy wystawioną w zakładzie przez opiekuna praktyk.
Wykaz pracodawców z branży gastronomiczno-hotelarskiej do realizacji praktyk zawodowych w roku szkolnym 2020/2021
na kierunkach kształcenia:
1. TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
2. TECHNIK HOTELARSTWA
3. TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
1. |
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH |
1. Praktyki zawodowe realizowane w ramach staży zagranicznych – Hiszpania, Włochy ( po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku projektowego ) |
2. REWITA -ZAKOPANE OŚRODEK WCZASOWO-WYPOCZYNKOWY w KOŚCIELISKU i ZAKOPANYM |
||
3. Restauracja Hotel „LORD” Dębica |
||
4. Restauracja Hotel „GOLD” Dębica |
||
5. Gościniec Dębicki Dębica |
||
6. Promy UNITY LINE w Świnoujściu |
||
7. Elmi pizzeria &restauracja Brzeźnica |
||
8. Restauracja pensjonat Dwór na Wolicy -Dębica |
||
9. Catering Staf. Bogusław Filipek Dębica |
||
10. Restauracja &Bar Kaktus Dębica |
||
11. Kompleks wypoczynkowy SEDNA Jastrzębia Góra |
||
12. Zamek Camelot Dębica |
||
13. Hotel Polski Mielec |
||
14. Hotel Millenium w Żyrakowie |
||
2. |
TECHNIK HOTELARSTWA |
1. Praktyki zawodowe realizowane w ramach staży zagranicznych –Hiszpania Włochy ( po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku projektowego ) |
2. REWITA -ZAKOPANE OŚRODEK WCZASOWO -WYPOCZYNKOWY w KOŚCIELISKU i ZAKOPANYM |
||
3. Restauracja Hotel „LORD” Dębica |
||
4. Restauracja Hotel „GOLD” Dębica |
||
5. Gościniec Dębicki Dębica |
||
6. Promy UNITY LINE w Świnoujściu |
||
7. Elmi pizzeria &restauracja Brzeźnica |
||
8. Restauracja pensjonat Dwór na Wolicy -Dębica |
||
9. Catering Staf Bogusław Filipek Dębica |
||
10. Restauracja &Bar Kaktus Dębica |
||
11. Kompleks wypoczynkowy SEDNA Jastrzębia Góra |
||
12. Zamek Camelot Dębica |
||
13. Hotel Polski Mielec |
||
14. Hotel Millenium w Żyrakowie |
||
15. Zajazd „U Teremulki” w Poroninie |
||
3. |
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH |
1. Praktyki zawodowe realizowane w ramach staży zagranicznych – Hiszpania, Włochy ( po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku projektowego ) |
2. REWITA -ZAKOPANE OŚRODEK WCZASOWO -WYPOCZYNKOWY w KOŚCIELISKU i ZAKOPANYM |
||
3. Restauracja Hotel „LORD” Dębica |
||
4. Restauracja Hotel „GOLD” Dębica |
||
5. Gościniec Dębicki Dębica |
||
6. Promy UNITY LINE w Świnoujściu |
||
7. Elmi pizzeria & restauracja Brzeźnica |
||
8. Restauracja pensjonat Dwór na Wolicy – Dębica |
||
9. Catering Staf. Bogusław Filipek Dębica |
||
10. Restauracja & Bar Kaktus Dębica |
||
11. Kompleks wypoczynkowy SEDNA Jastrzębia Góra |
||
12. Zamek Camelot Dębica |
||
13. Hotel Polski Mielec |
||
14. Hotel Millenium w Żyrakowie |
||
15. Zajazd „U Teremulki” w Poroninie |
Uczniowie mogą wskazać także indywidualnie miejsce odbywania praktyk zawodowych pod warunkiem, że pracodawca spełnia przepisy prawa w tym zakresie.