Dnia 4 października w naszej szkole rozpoczął się kurs barmański. 12 uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich pod profesjonalnym okiem pana Mariusza Grzesika z firmy ABSYNT poznawało tajniki pracy barmana. Kurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem młodzieży. Szkolenie trwało 3 dni i obejmowało podstawy teoretyczne miksologii oraz zajęcia praktyczne. Celem kursu było zdobycie kwalifikacji w branży barmańskiej, która stanowi uzupełnienie wiedzy zdobywanej na kierunkach gastronomiczno-hotelarskich.
Przekazanie wiedzy z zakresu podstaw miksologii, zachęci młodzież do zdobywania nowych umiejętności, które mogą w przyszłości pomóc w znalezieniu ciekawej pracy. Uczniowie zapoznali się z miksologią, towaroznawstwem alkoholi oraz zakresem pracy barmana. Nabyła też umiejętność sporządzania i serwowania drinków. Pod okiem mistrza zawodu uczestnicy kursu nauczyli się przygotowywać kolorowe drinki, wykonywać dekoracje z owoców oraz uczyli się jak opanować stres gdyż to bardzo ważna umiejętność w pracy barmana. Każdy uczeń dzięki tym zajęciom mógł poczuć się jak prawdziwy barman. Ostatni dzień kursu to podsumowanie i egzamin z wiedzy teoretycznej i praktycznej. Wszyscy zdali egzamin i otrzymali certyfikaty, które wzbogacą ich CV.
Zawód barmana przeżywa obecnie prawdziwy renesans. Wizja pracy w prestiżowych miejscach dla najbardziej wymagających Gości, przyciąga ambitnych i kontaktowych ludzi – to duża szansa również dla naszych przyszłych barmanów.
Serdeczne podziękowania dla Pana Mariusza Grzesika za profesjonalizm szkolenia, specjalistyczną wiedzę i umiejętne dzielenie się nią, jak i za miła atmosferę, dzięki której spędzone trzy dni były nie tylko pracą i nauką, ale i ogromną przyjemnością.