Hotelarstwo jest znaczącą dziedziną światowej gospodarki, w ślad za czym rośnie zapotrzebowanie na profesjonalną i wykwalifikowaną kadrę.
Odpowiedni poziom wiedzy ogólnej powiązanej z wiedzą zawodową przyczyni się do podniesienia poziomu umiejętności zawodowych absolwentów naszej szkoły, a tym samym zapewni im możliwość sprostania wyzwaniom zmieniającego się rynku pracy.
Absolwent naszej szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- oferowania, promowania oraz sprzedawania usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, utrzymanie czystości i porządku w obiektach hotelarskich;
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe;
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.
Uczeń ma możliwość poszerzać zdobytą wiedzę na wycieczkach przedmiotowych w zakładach sieci gastronomiczno-hotelarskiej.
Uczeń po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego otrzymuje tytuł technik hotelarstwa wraz z dokumentem honorowanym w Unii Europejskiej.
Abiturienci mają możliwość zdawania egzaminu maturalnego. Absolwent ma możliwość zdobycia umiejętności biegłego posługiwania się dwoma językami obcymi w zakresie słownictwa zawodowego i branżowego, co ułatwia mu kontakt z zagranicznymi turystami lub kontrahentami.