W dniu 6 lutego 2020 roku uczniowie kl. I i II Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką p. H. Lichwy i B. Krupy uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Zakładów Mięsnych Sokołów w Dębicy.
Dzięki uprzejmości Dyrekcji Zakładów Mięsnych mieliśmy możliwość zwiedzenia zakładów, zapoznania się z liniami technologicznymi wyposażonymi w najnowocześniejszy sprzęt oraz z asortymentem wyrobów.
Na uwagę zasługuje nie tylko bardzo nowoczesny proces produkcji, ale również bardzo wysoki poziom higieny podczas produkcji wyrobów mięsnych.
Obecnie salami produkuje się w wielu krajach Europy, ale największym producentem w Polsce jest Sokołów S.A. oddział w Dębicy. Zakłady te są również jedynym w Polsce producentem salami z naturalną pleśnią na powierzchni. A jak smakują wyroby z Sokołowa mogliśmy się przekonać na degustacji wyrobów, która odbyła się na zakończenie naszej wycieczki.
To ważne, aby uczyć się od najlepszych, nie można stać w miejscu, a poznawanie nowych technologii to konieczność ,jeśli chcemy się rozwijać i być w czołówce gastronomii. Mamy nadzieję, że wycieczka ta to początek współpracy i doskonalenia wiedzy i umiejętności zawodowych naszych uczniów branży gastronomicznej.
Dodaj komentarz