Praktyka zawodowa Zakopane 2020
Uczniowie klasy III technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa rozpoczęli nowy rok szkolny realizacją praktyki zawodowej, która ze względu na czas pandemii nie mogła być zrealizowana w klasie drugiej.
W dniach od 28.08 do 18.09 młodzież odbywała praktykę zawodową w WDW „REWITA” Kościelisko. Jest to ośrodek branży gastronomiczno -hotelarskiej z którym nasze szkoła współpracuje już od dłuższego czasu. Celem realizacji praktyk zawodowych jest nabycie przez praktykanta nowych oraz pogłębienie posiadanych już umiejętności zdobytych w trakcie nauki. Jest to możliwe w czasie praktyki zawodowej, czyli pracy w środowisku pracy. Uczniowie zmierzyli się z pracą na sali konsumenta i obsługą przebywających w ośrodku gości, pracą w kuchni, gdzie pod nadzorem mistrza zawodu przygotowywali śniadania i obiadokolacje. Zgłębili też tajniki sporządzania dobrej kawy pracując w kawiarni. Nie zabrakło też prac porządkowych na zmywaku. Po skończonej pracy na zmianie można było podziwiać uroki polskich gór tym bardziej, że pogoda naprawdę dopisała, typowa polska złota jesień. Atmosfera na praktykach była bardzo miła, opiekunka praktyk zawsze służyła radą i pomocą. Nie lada wyzwaniem była obsługa uczestników wyścigu kolarskiego – ok. 700 osób. Za mobilizację i sprawną pomoc przy obsłudze nasi uczniowie otrzymali pochwałę od opiekuna praktyk. I tak w miłej atmosferze praktykowania minęły trzy tygodnie.
Za pracę za zaangażowanie uczniowie zostali docenieni, w dzienniczkach pojawiły się oceny celujące oraz referencje, które rozbudują CV przyszłych kandydatów do pracy w branży gastronomiczno-hotelarskiej. Opiekunem praktyk z ramienia szkoły była Bernadeta Krupa. Praktykanci, którzy ukończyli praktyki są zadowoleni ze zdobytych umiejętności, które w tym czasie pozyskali zaś pracodawcy są zainteresowani podjęciem przyszłej współpracy z wyróżnionymi uczniami.
Dodaj komentarz