• 14 681 87 39
  • sekretariat@zszpustkow.edu.pl
Zdjęcie herb Polski Zdjęcie herb powiatu dębickiego Logo

Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie-Osiedlu

Kuchnia przyszłości – potrawy, które działają na smak, węch, wzrok i dotyk.

Dnia 27 listopada br. w naszej szkole odbył się pokaz kuchni molekularnej. To kolejne działanie związane ze szkolnym projektem nauczycieli przedmiotów zawodowych – Uczymy się od zawodowców. Pokaz poprowadził mistrz kuchni pan Kamil Tłuczek wraz ze swoim młodszym asystentem, który pracuje w restauracji hotelu Orbis w Rzeszowie.

            Kuchnia molekularna to kuchnia „magiczna” w której po zastosowaniu odpowiednich technik powstają magiczne bezy, lody, sorbety. Do przygotowania tych wszystkich potraw prowadzący wykorzystali ciekły azot. Prezentowane potrawy były ciekawe pod względem intensywności smaku i struktury dzięki nauce i nowoczesnym technologiom stało się możliwe zmienianie konsystencji potraw. Efekty końcowe były dla nas zadziwiające, śmiało możemy powiedzieć, że jest to niezwykłe przygotowanie zwykłych potraw. Kuchnia molekularna zrywa ze starymi wyobrażeniami o gotowaniu. Łączy naturę z nauką. Kuchnia molekularna to nowość w polskiej gastronomii. W trakcie pokazu wszyscy uczestnicy degustowali przygotowane potrawy, po minach można było odczuć, że wszystkim smakowały. W pokazie uczestniczyli uczniowie z klas technikalnych naszej szkoły. Pokaz zorganizowała Bernadeta Krupa – nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.
Skip to content