{multithumb thumb_width=524 thumb_height=145 caption_pos=disabled watermark=0}
{multithumb default}
Z udziałem Starosty Powiatu Dębickiego – Pana Władysława Bielawy, dyrektorów gimnazjów, doradców zawodowych, przedstawicieli pracodawców branży gastronomiczno-hotelarskiej, uczniów gimnazjów, stażystów, 14 listopada br. w restauracji ,,Steak House” w Dębicy, odbyła się konferencja podsumowująca i upowszechniająca rezultaty projektu pt. ,,Doskonalenie umiejętności przyszłych pracowników branży gastronomiczno-hotelarskiej drogą do kariery zawodowej w Polsce i Unii Europejskiej”
współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – projektu realizowanego przez Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu przez 12 miesięcy. Całkowity budżet projektu to blisko 99 tys Euro. W ramach działań projektowych uczniowie odbyli przygotowanie kulturowo pedagogiczne zarówno w Polsce jak i w Hiszpanii – kursy językowe doskonalące, wycieczkę do Krakowa połączoną ze zwiedzaniem restauracji hiszpańskiej na Starym Kazimierzu oraz wykładem w Instytucie Iberystyki Uniwersytetu Jagielońskiego, wycieczki w Hiszpanii – Cordoba, Ubeda, Granada, Alhambra, mieli spotkania z młodzieżą hiszpańską, zapewnione atrakcyjnie spędzenie czasu wolnego. Młodzież była zakwaterowana w willi z basenem, z którego uroków chętnie korzystali. W projekcie wzięło udział 36 uczniów ZSZ w Pustkowie Osiedlu / w 2 grupach /, ich staż w Hiszpanii trwał 3 tygodnie, każdy z uczniów miał zapewnione wszystkie świadczenia, odzież ochronną, ubezpieczenie a do tego otrzymał kieszonkowe w kwocie ok. 1200 zł Konferencję zainaugurował i informację o projekcie przedstawił Dyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu Sławomir Słyś. Rezultaty czyli skutki i konsekwencje działań jakie osiągnęli uczniowie na stażu, beneficjent czyli ZSZ w Pustkowie Osiedlu, hiszpański partner projektu Andaluzyjska Firma Edukacyjna euroMind omówił szkolny koordynator projektu Jadwiga Łukaszewska. Wielkim zainteresowaniem i uznaniem zgromadzonych ok. 100 uczestników konferencji cieszyła się projekcja filmu pod tytułem ,,Upowszechnienie rezultatów projektu” prezentująca przebieg projektu, opinie dyrektora ZSZ w Pustkowie, hiszpańskich i polskich pracodawców , firmy euroMind oraz 38-u uczestników stażu w renesansowej andaluzyjskiej Ubedzie oraz prezentacje multimedialne opracowane przez uczniów biorących udział w stażach w kwietniu i wrześniu br. Występujący kolejno goście podkreślali, że są pod wielkim wrażeniem przedstawionych w ramach projektu działań i osiągniętych rezultatów. Rezultaty osiągnięte przez stażystów , stanowiące europejska wartość dodaną projektu, udokumentowane zostały przez dyplomy ukończenia staży i certyfikaty Europass -Mobilność , świadectwo ukończenia nauki języka hiszpańskiego na poziomie A1 – którego to nauka odbyła się w Hiszpanii. Certyfikaty i świadectwa wręczyli stażystom Starosta Powiatu Dębickiego Władysław Bielawa, doradcy zawodowi gimnazjów z których pochodzili stażyści, pracodawcy oraz dyrektor ZSZ w Pustkowie Osiedlu Sławomir Słyś. Zaproszeni dyrektorzy gimnazjów wręczyli interaktywne fiszki do kontynuacji nauki języka hiszpańskiego i angielskiego. Fiszki to nowoczesna metoda do nauki języków obcych wykorzystująca powszechnie stosowane przez młodzież multimedia. Podczas stażu w Ubedzie, pięknym hiszpańskim mieście uczniowie technikum żywienia i gospodarstwa domowego, techniku żywienia i usług gastronomicznych, technikum kelner, technikum hotelarstwa oprócz nowych technik i procedur pracy zapoznali się także ze specyfiką kuchni hiszpańskiej, nauczyli się wykonywania charakterystycznych dla niej potraw ,które na podsumowanie konferencji zaprezentowali uczestnikom zapraszając na degustację Mamy nadzieję, że doświadczenie zdobyte przez Zespół Projektowy szkoły będzie procentować realizacją kolejnych projektów tak aby jak największa grupa uczniów ZSZ w Pustkowie Osiedlu stała się beneficjentem tego typu projektów już w ramach działania „Erasmus +”.
Działania finansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu nr 2013-1-PL1-LEO01-37123 pt. “Doskonalenie umiejętności przyszłych pracowników branży gastronomiczno-hotelarskiej drogą do kariery zawodowej w Polsce i krajach Unii Europejskiej”
Dodaj komentarz