Technik żywienia i usług gastronomicznych - film 2020
Technik żywienia i usług gastronomicznych
w ZSZ w Pustkowie-Osiedlu
W Zespole Szkół Zawodowych wspaniale prosperuje od 1986 roku kierunek technikum żywienia. Początkowo było to technikum żywienia, specjalność żywienie zbiorowe. Następnie nazwa jego brzmiała: technikum żywienia i gospodarstwa domowego. W chwili obecnej nosi ono nazwę: technikum żywienia i usług gastronomicznych.
W związku ze specyfiką jakże zawsze aktualnego technikum, posiadamy stosowaną bazę. Pracujemy w zmodernizowanej i dostosowanej do wymagań HACCP pracowni gastronomicznej. Posiadamy odpowiedni sprzęt, narzędzia pracy, bankietową bieliznę stołową oraz elegancką zastawę stołową, którą wykorzystujemy do przygotowania stołów szwedzkich i bankietowych dla wielu instytucji na terenie powiatu dębickiego.
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
HGT.02. / Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12 / Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Kształcimy młodzież kreatywną, asertywną, o dużej wrażliwości sensorycznej oraz z poczuciem wykwintnego gustu kulinarnego. W dobie dużego bezrobocia właśnie uczniowie tego kierunku najczęściej są zatrudniani. Absolwenci mogą podjąć prace w zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary itp.), instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale), organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, indywidualnych i zbiorowych gospodarstwach domowych (domy opieki społecznej, domy dziecka,internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, itp.). Jak również absolwenci mogą kontynuować naukę na uczelniach wyższych.
Dlaczego warto uczyć się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych:
Dlaczego ten kierunek?
Zapytaliśmy uczniów co sądzą dziś o wyborze tej klasy:
Wybrałem tą szkołę, ponieważ spodobała mi się oferta edukacyjna na kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego. W szkole panuje sympatyczna atmosfera i mam tu dużo znajomych więc to był argument , by wybrać tą szkołę. Jestem z niej bardzo zadowolony i wszystkim polecam tą szkołę.
Dawid kl. 3 TŻ
Wybrałam tę szkołę, ponieważ słyszałam od znajomych same dobre opinie. Po kierunku technik żywienia mam szansę robić dużo ciekawych i ważnych rzeczy. Interesuje mnie ten kierunek.
Marta
Wybrałem tę szkołę, ponieważ uczęszcza tutaj bardzo wielu moich znajomych, którzy polecili mi tę szkołę, ze względu na sympatyczną atmosferę w tej szkole.
Paweł Śliwa klasa I TŻ
Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie Osiedlu wybrałyśmy dlatego, że bardzo zaciekawił nas kierunek technik żywienia i gospodarstwa domowego. Od koleżanek i kolegów uczęszczających już o tek szkoły dowiedziałyśmy się, że na lekcjach można nauczyć się gotować oraz tego, jak należy się odzywać, układać diety i uczyć zdrowego trybu życia. Szkoła ta jest bardzo przyjazna i wszyscy się tutaj znają. Nauczyciele są wyrozumiali, skłonni do pomocy i bardzo mili. Dzięki tej szkole zaczęłyśmy się rozwijać oraz odkryłyśmy swoje zdolności, które pogłębiamy przez naukę i praktyki.
Uczennice z klasy IV TŻ
Wybrałam kierunek "Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego" dlatego,że podoba mi się i jest to kierunek z przyszłością. Można zostać kucharzem/kucharką a jeśli ktoś nie umie gotować będzie miał okazję się tego nauczyć. Co mi się podoba w szkole? To,ż e prawdopodobnie będzie muzyka na przerwach, organizowanie praktyk w sposób pomysłowy przez Dyrektora, miła atmosfera.
Marzena Bystrek kl 2 TŻ
Wybrałem kierunek technik żywienia i jestem bardzo zadowolony, ponieważ nauczyciele poważnie i profesjonalnie przygotowują nas do pracy w gastronomii. Szkoła jest mała i panuje tu niemal rodzinna atmosfera. Nauczyciele odpowiedzialnie podchodzą do swojej pracy i przygotowują nas do matury i egzaminu z przygotowania zawodowego. Razem z kolegami jesteśmy zadowoleni z wyboru tego kierunku w szkole w Pustkowie.
Dawid Puzia i Damian Kondrat z III Tż