TECHNIK HOTELARSTWA

 b_150_100_16777215_00_images_Zrzut_ekranu_2023-03-27_2.jpg

Jeżeli marzysz o karierze w branży hotelarskiej - zrealizuj swój cel! My Ci to umożliwimy poprzez zdobywanie doświadczenia i umiejętności potrzebnych do pracy w branży hotelarsko - turystycznej. Nauczymy Cię jak planować, organizować, koordynować i wykonywać usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim oraz jak w ich trakcie spełniać oczekiwania klienta. Dowiesz się jak przyjąć gości w obiekcie, kompleksowo ich obsłużyć w trakcie pobytu, wykwaterować z obiektu oraz rozliczyć koszty pobytu gości i przyjąć należność. Przygotujemy Cię do obsługi gości o specjalnym znaczeniu – typu VIP, CIP czy gości niepełnosprawnych. Po ukończeniu naszej szkoły będziesz wiedział jak fachowo organizować usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno - sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie oraz prowadzić korespondencję z odbiorcami usług hotelarskich i obsługiwać sprzęt biurowy, korzystać z komputerowych programów użytkowych i hotelowych. Poradzisz sobie w najtrudniejszych sytuacjach i żaden hotelowy i turystyczny problem nie będzie dla Ciebie trudnym do rozwiązania.

b_150_100_16777215_00_images_2211.jpgb_150_100_16777215_00_images_22112.jpgb_150_100_16777215_00_images_221122.jpg

 

Absolwent naszej szkoły przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • promocji oraz sprzedaży usług hotelarskich

  • obsługi gości w recepcji hotelu

  • rezerwacji usług hotelarskich

  • udzielania informacji turystycznej

  • rozliczania kosztów pobytu w hotelu

  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów

  • stosowania technik nakrywania stołu

  • przygotowania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości

  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe

  • współpracy w zespole

  • komunikacji interpersonalnej

  • biegłego posługiwania się językiem obcym branżowym

  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych

  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej

b_150_100_16777215_00_images_44.jpgb_150_100_16777215_00_images_4411.jpg

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:

HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się po pierwszym półroczu klasy trzeciej

HGT.06.  Realizacja usług w recepcji - uczniowie zdają egzamin po pierwszym półroczu klasy czwartej

Uczeń po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego otrzymuje tytuł technik hotelarstwa wraz z dokumentem Europass honorowanym w Unii Europejskiej. Jest to dokument, który opisuje umiejętności i uprawnienia oraz określa zakres kompetencji osoby posiadającej dyplom zawodowy.

Abiturienci mogą również przystąpić do egzaminu maturalnego.

Praktyki zawodowe:

Uczeń odbywa 8 tygodniowe praktyki zawodowe w renomowanych hotelach 3*, 4*, 5* . W ramach podpisanej umowy z Kompleksem Wypoczynkowo – Szkoleniowym REWITA Kościelisko w Zakopanem uczniowie mają możliwość odbycia praktyk zawodowych w miejscu uznawanym za „zimową stolicę Polski”. Podczas obsługi gości na recepcji, pokojach i restauracji młodzież doskonali swoje umiejętności zawodowe. W ramach programu Erazmus uczniowie wyjeżdżają także na 3 tygodniowe praktyki zawodowe do hoteli zlokalizowanych w mieście Ubeda w Hiszpanii. Uczniowie odbywają staże zawodowe nie tylko w obiektach noclegowych, ale również na promach Republiki Cypryjskiej Unity Line, które pływają ze Świnoujścia do Szwecji.

Stanowiska, na których może być zatrudniony absolwent technikum hotelarskiego:

  • manager hotelu

  • recepcjonista

  • kelner, barman

  • pracownik służby pięter

  • pracownik służby parterowej

  • organizator usług cateringowych i event-owych

  • animator różnorodnych form zorganizowanego wypoczynku

  • pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej

  • pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych

    b_150_100_16777215_00_images_77.jpgb_150_100_16777215_00_images_771.jpgb_150_100_16777215_00_images_772.jpg



Szkoła realizuje:

  • wycieczki przedmiotowe:

    • do hoteli, pensjonatów, restauracji itp., biur podróży, ośrodków SPA, na lotnisko w Jasionce, międzynarodowe targi hotelarsko-gastronomiczne

  • wykłady i warsztaty z lotnictwa  prowadzone przez kadrę naukową z Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania z Rzeszowa

  • spotkania z zawodowcami tj. stewardesą, pilotami, obsługą lotniska, podróżnikami, właścicielami i managerami hoteli z kraju i zagranicy,

  • lekcje z profesjonalnego wizerunku z doradcą ds. pielęgnacji i wizażu

  • zajęcia z carvingu tj. sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach

  • zajęcia baristyczne tj. sztuka parzenia, podawania i dekoracji kawy

  • zajęcia barmańskie tj. sporządzanie i dekorowanie drinków i napoi

  • ciekawe zajęcia prowadzone w nowocześnie wyposażonych pracowniach tj. hotelarskiej gastronomicznej, informatycznej

  • kształcenie praktyczne w renomowanych hotelach i zakładach gastronomicznych

 

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym:

geografia oraz jeden do wyboru: język niemiecki, język hiszpański

Kontynuowanie nauki po ukończeniu szkoły:

Absolwent może kontynuować i doskonalić swoje kwalifikacje w ramach studiów licencjackich i magisterskich, na kierunkach: turystyka i rekreacja, hotelarstwo np. Turystyka i rekreacja – Uniwersytet Rzeszowski, Turystyka i rekreacja, Zarządzanie w lotnictwie – Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania Rzeszów, Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu – Turystyka, Organizacja i Zarządzanie w Politechnice Rzeszowskiej, Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, Wyższa Szkoła Organizacji Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie.

Absolwent może również studiować także inne kierunki oraz podnosić swoje kwalifikacje na kwalifikacyjnych kursach zawodowych.

 W technikum hotelarskim realizujemy także innowację pedagogiczną steward/stewardesa

Cele szczegółowe innowacji:

  • poszerzenie wiedzy uczniów w zakresie obsługi ruchu lotniczego i morskiego

  • poznanie specyfiki pracy na lotnisku, pokładzie statku, obsługa terminali

  • opanowanie wiedzy i umiejętności z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej

  • zwiększenie zakresu branżowych umiejętności językowych

Kształcenie będzie się odbywało w cyklu pięcioletnim, jednak autorskie treści z zakresu funkcjonowania personelu pokładowego realizowane będą podczas pierwszych dwóch lat nauki.

Program klasy patronackiej obejmuje prowadzenie wykładów i warsztatów zarówno w pracowniach ZSZ oraz WSIiZ w Rzeszowie i Kielnarowej.