Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Szczegóły
- Kategoria: Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opublikowano
- Super User
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych to kierunek kształcenia dla młodych zafascynowanych sztuką kulinarną, zdrowym stylem życia, świadczeniem usług żywieniowych oraz dla wszystkich wiążących swoją przyszłość z szeroko pojętą gastronomią. W pięcioletnim cyklu kształcenia poznasz i udoskonalisz zasady racjonalnego żywienia i planowania w zakładach żywienia zbiorowego, nauczysz się sporządzania potraw i napojów ich estetycznego podawania i prawidłowej obsługi gości. Kończąc ten kierunek będziesz umiał wdrożyć i zastosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej oraz realizować zlecenia na imprezy okolicznościowe świadczone również w ramach usług cateringowych.
Kwalifikacje do zdobycia na tym kierunku to:
HGT.02. / Przygotowanie i wydawanie dań.
HGT.12 / Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym
- biologia oraz jeden do wyboru: język niemiecki, język hiszpański
Atuty naszej szkoły to:
- zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomi
- nowoczesna multimedialna pracownia planowania żywienia i obsługi konsumenta, gdzie dowiesz się jak należy się zdrowo odżywiać , jak ocenia się jakość żywności, jakie są zasady przechowywania żywności, nauczysz się jak przygotować potrawę i jak ją profesjonalnie podać
- poznasz zasady obsługi gości oraz zasadę organizacji przyjęć okolicznościowych
- nauczysz się jak być lepszym od konkurencji prowadząc własną działalność gospodarczą np. firmę cateringową
- bardzo dobrze wyposażona nowoczesna pracownia gastronomiczna, w której doskonalisz tajniki sztuki kulinarnej
- profesjonalne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych na stale współpracującymi z naszą szkołą (WDW Zakopane – praktycznie każdy uczeń może bezpłatnie odbyć taką praktykę zawodową potwierdzoną certyfikatem zakładu0
- staże zagraniczne realizowane w ramach projektów unijnych – Hiszpania – już 60 osób wzięło udział w takim stażu potwierdzonym EUROPASS'em
- staże zawodowe realizowane na promie UNITYLINE
- wycieczki przedmiotowe i warsztaty pod fachowym okiem zawodowców i profesjonalistów
- współpraca z wyższymi uczelniami – udział w wykładach, ćwiczeniach, pokazach, warsztatach
Perspektywy zatrudnienia
Po zakończeniu nauki możesz podjąć pracę nie tylko na rynku krajowym ale również w gastronomi międzynarodowej. Najczęstsze miejsca pracy to zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, bary, puby), instytucje zajmujące się obrotem żywności, służba zdrowia (sanatoria, żłobki), służba sanitarno-epidemiologiczna, organizacje ochronny konsumenta oraz instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu. Ponadto możesz rozwinąć własną działalność gastronomiczną w zakresie szeroko pojętych usług gastronomicznych (catering).
Kontynuacja nauki
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie możesz podwyższyć poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunkach związanych z technologią żywności oraz na wszystkich innych kierunkach po uzyskaniu świadectwa dojrzałości. Zdobyte kwalifikacje na poziomie technikum ułatwią ci zdobycie pracy i samofinansowanie w czasie kontynuowania nauki na wyższych uczelniach.