Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z innowacją Organizator Usług Cateringowych to kierunek kształcenia dla młodych zafascynowanych sztuką kulinarną, zdrowym stylem życia, świadczeniem usług żywieniowych oraz dla wszystkich wiążących swoją przyszłość z szeroko pojętą gastronomią. W czteroletnim cyklu kształcenia poznasz i udoskonalisz zasady racjonalnego żywienia i planowania w zakładach żywienia zbiorowego, nauczysz się sporządzania potraw i napojów ich estetycznego podawania i prawidłowej obsługi gości. Kończąc ten kierunek będziesz umiał wdrożyć i zastosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej oraz realizować zlecenia  na imprezy okolicznościowe świadczone również w ramach usług cateringowych.

Kwalifikacje do zdobycia na tym kierunku to:

T.06 – sporządzanie potraw i napojów

T.15 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty na poziomie rozszerzonym

  • biologia
  • wos

Atuty naszej szkoły to:

  • zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomi
  • nowoczesna multimedialna pracownia planowania żywienia i obsługi konsumenta, gdzie dowiesz się jak należy się zdrowo odżywiać , jak ocenia się jakość żywności, jakie są zasady przechowywania żywności, nauczysz się jak przygotować potrawę i jak ją profesjonalnie podać
  • poznasz zasady obsługi gości oraz zasadę organizacji przyjęć okolicznościowych
  • nauczysz się jak być lepszym od konkurencji prowadząc własną działalność gospodarczą np. firmę cateringową
  • bardzo dobrze wyposażona nowoczesna pracownia gastronomiczna, w której doskonalisz tajniki sztuki kulinarnej
  • profesjonalne praktyki zawodowe w zakładach gastronomicznych na stale współpracującymi z naszą szkołą (WDW Zakopane – praktycznie każdy uczeń może bezpłatnie odbyć taką praktykę zawodową potwierdzoną certyfikatem zakładu0
  • staże zagraniczne realizowane w ramach projektów unijnych – Hiszpania – już 60 osób wzięło udział w takim stażu potwierdzonym EUROPASS'em
  • staże zawodowe realizowane na promie UNITYLINE
  • wycieczki przedmiotowe i warsztaty pod fachowym okiem zawodowców i profesjonalistów
  • współpraca z wyższymi uczelniami – udział w wykładach, ćwiczeniach, pokazach, warsztatach

 

Perspektywy zatrudnienia

Po zakończeniu nauki możesz podjąć pracę nie tylko na rynku krajowym ale również w gastronomi międzynarodowej. Najczęstsze miejsca pracy to zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, bary, puby), instytucje zajmujące się obrotem żywności, służba zdrowia (sanatoria, żłobki), służba sanitarno-epidemiologiczna, organizacje ochronny konsumenta oraz instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu. Ponadto możesz rozwinąć własną działalność gastronomiczną w zakresie szeroko pojętych usług gastronomicznych (catering).

 

Kontynuacja nauki

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie możesz podwyższyć poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunkach związanych z technologią żywności oraz na wszystkich innych kierunkach po uzyskaniu świadectwa dojrzałości. Zdobyte kwalifikacje na poziomie technikum ułatwią ci zdobycie pracy i samofinansowanie w czasie kontynuowania nauki na wyższych uczelniach.