Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z innowacją Organizator Usług Cateringowych to kierunek kształcenia dla młodych zafascynowanych sztuką kulinarną, zdrowym stylem życia, świadczeniem usług żywieniowych oraz dla wszystkich wiążących swoją przyszłość z szeroko pojętą gastronomią. W czteroletnim cyklu kształcenia poznasz i udoskonalisz zasady racjonalnego żywienia i planowania w zakładach żywienia zbiorowego, nauczysz się sporządzania potraw i napojów ich estetycznego podawania i prawidłowej obsługi gości. Kończąc ten kierunek będziesz umiał wdrożyć i zastosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej oraz realizować zlecenia  na imprezy okolicznościowe świadczone również w ramach usług cateringowych.

Kwalifikacje do zdobycia na tym kierunku to:

T.06 – sporządzanie potraw i napojów

T.15 – organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty na poziomie rozszerzonym

  • biologia
  • wos

Atuty naszej szkoły to:

  • zajÄ™cia prowadzone sÄ… przez wykwalifikowanÄ… kadrÄ™ posiadajÄ…cÄ… rozległą wiedzÄ™ teoretycznÄ… jak i praktycznÄ… w dziedzinie szeroko pojÄ™tej gastronomi
  • nowoczesna multimedialna pracownia planowania żywienia i obsÅ‚ugi konsumenta, gdzie dowiesz siÄ™ jak należy siÄ™ zdrowo odżywiać , jak ocenia siÄ™ jakość żywnoÅ›ci, jakie sÄ… zasady przechowywania żywnoÅ›ci, nauczysz siÄ™ jak przygotować potrawÄ™ i jak jÄ… profesjonalnie podać
  • poznasz zasady obsÅ‚ugi goÅ›ci oraz zasadÄ™ organizacji przyjęć okolicznoÅ›ciowych
  • nauczysz siÄ™ jak być lepszym od konkurencji prowadzÄ…c wÅ‚asnÄ… dziaÅ‚alność gospodarczÄ… np. firmÄ™ cateringowÄ…
  • bardzo dobrze wyposażona nowoczesna pracownia gastronomiczna, w której doskonalisz tajniki sztuki kulinarnej
  • profesjonalne praktyki zawodowe w zakÅ‚adach gastronomicznych na stale współpracujÄ…cymi z naszÄ… szkołą (WDW Zakopane – praktycznie każdy uczeÅ„ może bezpÅ‚atnie odbyć takÄ… praktykÄ™ zawodowÄ… potwierdzonÄ… certyfikatem zakÅ‚adu0
  • staże zagraniczne realizowane w ramach projektów unijnych – Hiszpania – już 60 osób wzięło udziaÅ‚ w takim stażu potwierdzonym EUROPASS'em
  • staże zawodowe realizowane na promie UNITYLINE
  • wycieczki przedmiotowe i warsztaty pod fachowym okiem zawodowców i profesjonalistów
  • współpraca z wyższymi uczelniami – udziaÅ‚ w wykÅ‚adach, ćwiczeniach, pokazach, warsztatach

 

Perspektywy zatrudnienia

Po zakończeniu nauki możesz podjąć pracę nie tylko na rynku krajowym ale również w gastronomi międzynarodowej. Najczęstsze miejsca pracy to zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, bary, puby), instytucje zajmujące się obrotem żywności, służba zdrowia (sanatoria, żłobki), służba sanitarno-epidemiologiczna, organizacje ochronny konsumenta oraz instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu. Ponadto możesz rozwinąć własną działalność gastronomiczną w zakresie szeroko pojętych usług gastronomicznych (catering).

 

Kontynuacja nauki

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie możesz podwyższyć poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunkach związanych z technologią żywności oraz na wszystkich innych kierunkach po uzyskaniu świadectwa dojrzałości. Zdobyte kwalifikacje na poziomie technikum ułatwią ci zdobycie pracy i samofinansowanie w czasie kontynuowania nauki na wyższych uczelniach.