SK POG

Warsztaty w Galicyjskiej Szkole Smaku

„Wszystko co robimy –robimy z pasją”

 W dniu 4 listopada 2015 roku członkowie Szkolnego Koła POG wzięli udział w profesjonalnych warsztatach zorganizowanych w GALICYJSKIEJ SZKOLE SMAKU w Krakowie. Zajęcia były przeprowadzone pod profesjonalnym okiem pana JACKA KOTULI mistrza w tej dziedzinie, który jest nauczycielem i właścicielem szkoły.

 

 W czasie zajęć przyszli profesjonaliści zapoznali się z prawidłowym nakryciem stołu do różnego menu, zobaczyli sztućce do serwisu specjalnego oraz zapoznali się z zastawą porcelanową oraz zastawą szklaną stosowaną w restauracjach o wysokim standardzie. Następnie odbył się krótki wykład z przygotowaną prezentacją dotycząca tajników parzenia kawy i podawania tego napoju. Uczniowie zapoznali się z rodzajem kaw, sposobem parzenia, doborem dodatków smakowych, techniką serwowania, doborem zastawy stołowej. Następnym etapem krakowskich warsztatów były zajęcia praktyczne. Uczestnicy mieli możliwość przygotować wybrany rodzaj kawy z wybranymi dodatkami, spienić mleko i fachowo korzystać z ekspresu do kawy. Każdy uczestnik mógł spróbować swoich sił w zawodzie baristy i zaparzyć swoją kawę oraz dokonać jej degustacji. Następnie uczestnicy osobiście mogli stanąć po drugiej stronie baru aby przygotować swojego bezalkoholowego drinka z wybranych komponentów. Przez cały czas trwania zajęć nad fachowym ich przebiegiem czuwał pan Jacek Kotula.

b_150_100_16777215_00_images_WGS2015.JPG b_150_100_16777215_00_images_WGS20151.JPG b_150_100_16777215_00_images_WGS20152.JPG b_150_100_16777215_00_images_WGS20153.JPG b_150_100_16777215_00_images_WGS20154.JPG b_150_100_16777215_00_images_WGS20155.JPG b_150_100_16777215_00_images_WGS20156.JPG