Najlepsze salami z Dębicy - wycieczka przedmiotowa do Zakładów Mięsnych Sokołów S.A. w Dębicy.

Czytaj więcej...W dniu 6 lutego 2020 roku uczniowie kl. I i II Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką p. H. Lichwy i B. Krupy uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Zakładów Mięsnych Sokołów w Dębicy.

            Dzięki uprzejmości Dyrekcji Zakładów Mięsnych mieliśmy możliwość zwiedzenia zakładów, zapoznania się z liniami technologicznymi wyposażonymi w najnowocześniejszy sprzęt oraz z asortymentem wyrobów.

Czytaj więcej...

HOTELARZE I GASTRONOMOWIE UCZĄ SIĘ OD ZAWODOWCÓW – WYCIECZKA PRZEDMIOTOWA DO KIELNAROWEJ NA DZIEŃ OTWARTY WSIIZ W RZESZOWIE

Czytaj więcej...Dnia 5 lutego 2020 r. odbyła się wycieczka przedmiotowa do Kielnarowej na Dzień Otwarty WSIiZ w Rzeszowie. Celem wycieczki był udział w wykładach i warsztatach organizowanych przez wydział: Aviation Management, dietetyki, psychologii, kosmetologii itp. W tym wydarzeniu brały udział klasy technikum hotelarskiego oraz żywienia i usług gastronomicznych. Wyjazd zorganizowała p. Bernadetta Ząbek – nauczycielka przedmiotów zawodowych.

Czytaj więcej...

WIKTORIA ŚWIĘTOŃ UCZENNICA KL. III TECHNIKUM HOTELARSKIEGO STYPENDYSTKA PREZESA RADY MINISTRÓW

Czytaj więcej...Dnia 4 lutego 2020r. odbyła się gala wręczenia dyplomów Stypendystom Prezesa Rady Ministrów oraz Ministra Edukacji Narodowej na rok szkolny 2019/2020 w Wojewódzkim Domu Kultury w Rzeszowie. Wśród wyróżnionych znalazła się również Wiktoria Świętoń uczennica III klasy technikum hotelarskiego z innowacją pedagogiczną steward/stewardesa z Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu.

Czytaj więcej...

Zapoznanie z bronią i regulaminy musztry.

Czytaj więcej...W dniu 4 lutego 2020 r  odbyły się kolejne zajęcia  z edukacji mundurowej dla uczniów klas pierwszych Liceum Ogólnokształcącego.  Dzisiejsze zajęcia miały na celu zapoznanie kadetów z bronią oraz ćwiczenia z  regulaminami musztry. Uczniowie zostali podzieleni na 2 punkty szkolenia.

 Ćwiczenia z zakresu regulaminów musztry  prowadził st. szer. Jan Rec żołnierz kompanii reprezentacyjnej WP służący obecnie w 33 blp z Dębicy. 

Czytaj więcej...

W związku z licznym zapytaniami poniżej informacja dla uczniów dotycząca staży w Hiszpanii i Włoszech….

Informuję uczniów klas technikum Naszej Szkoły, że dyrektor szkoły złożył wniosek w ramach programu „Erasmus+ rok konkursowy 2020” na organizację staży dla uczniów w Hiszpanii – miasto Granada i Malaga oraz we Włoszech – miasto Werona. W przypadku pozytywnej weryfikacji ww. wniosku  przez Narodową Agencję będzie obowiązywał Regulamin Naboru, który jest przez Was do pobrania w poniższym załączniku. W przypadku I grupy stażystów kryteria naboru będą dotyczyć m.in. wyników nauczania, frekwencji, sprawowania na koniec  roku szkolnego 2019/2020 a dla II grupy roku szkolnego 2020/2021.

Czytaj więcej...

HOTELARZE I GASTRONOMOWIE Z ZESPOŁU SZKÓŁ ZAWODOWYCH W PUSTKOWIE OSIEDLU ZDOBYLI DODATKOWE KWALIFIKACJE I UMIEJĘTNOŚCI Z ANIMACJI CZASU WOLNEGO

Czytaj więcej...W pierwszym dniu ferii tj. 13 stycznia 2020 r. 2 nauczycieli Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu oraz 34 uczniów z Technikum Hotelarskiego i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych uczestniczyło w 8–godzinnym szkoleniu z zakresu „Animacji czasu wolnego”. Szkolenie prowadzili Sebastian Padula z firmy STAGEMAN z Chorzowa, animator z pasją i powołania, który wiedzę przekazywał w sposób interaktywny i nie pozwolił się nudzić! Szkolenie obejmowało:

Czytaj więcej...

Serdeczne podziękowania

Czytaj więcej..."Jeden z najgłębszych sekretów życia

polega na tym, że tylko to wszystko co robimy dla innych

jest tym, co naprawdę warto robić" -

serdeczne podziękowania dla wszystkich, którzy zaangażowali się i wsparli świąteczną zbiórkę żywności i środków opatrunkowych dla samotnych, chorych i potrzebujących seniorów.

Czytaj więcej...

Studniówka 2020

Czytaj więcej...W dniu 11 stycznia 2020 roku w lokalu Millenium w Żyrakowie odbyła się studniówka klas maturalnych z Zespołu Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu. Uczniowie odtańczyli pięknego poloneza następnie podziękowali Dyrekcji, Wychowawcom oraz Rodzicom za wytężona pracę i trud włożony w ich wychowanie i organizację studniówki. Impreza była bardzo udana i trwała do białego rana. Zarówno uczniowie jak i zaproszeni nauczyciele świetnie się bawili i będą bardzo dobrze wspominać tegoroczną studniówkę.

Czytaj więcej...

Doskonalenie umiejętności z zakresu samoobrona uczniów z klas pierwszych.

Czytaj więcej...28 stycznia 2020 roku odbyły się kolejna zajęcia z samoobrony dla uczniów klas pierwszych. Jest to kontynuacja cyklicznie prowadzonych zajęć w klasach mundurowych. Uczniowie doskonalili wyprowadzanie ciosów oraz poznane wcześniej elementy obezwładniania przeciwnika i poruszania się w walce. Prowadzący zajęcia ppor. Adam Szela motywował uczniów do dalszej wytężonej pracy  w celu podnoszenia swojej sprawności fizycznej.  

Czytaj więcej...

Pieszy Rajd Zimowy Szlakiem Partyzanckim "Starajcie się być przewodnikami Narodu".

 Czytaj więcej...19 stycznia 2020 r  w  75. rocznicę rozwiązania AK rozkazem gen. Leopolda Okulickiego "Niedźwiadka" na Szlaku Partyzanckim odbył się Pieszy Rajd Zimowy, w którym wzięli udział uczniowie z klas pierwszych naszej szkoły. Hasłem i motywem przewodnim tegorocznej wędrówki, stały się słowa gen bryg. Leopolda Okulickiego "Niedźwiadka", skierowane do żołnierzy AK: "Starajcie się być przewodnikami Narodu".

Czytaj więcej...

IX Ogólnopolskie Forum Szkół „Edukacja Obronna Młodzieży"

Czytaj więcej...W dniach 9-10 stycznia 2020 r., w Klubie 4. Regionalnej Bazy Logistycznej we Wrocławiu, odbyło się IX Ogólnopolskie Forum Szkół „Edukacja Obronna Młodzieży” w którym wzięła udział Pani Justyna Szerszeń. Tematem Forum były nowe uregulowania prawne, wynikające z nowelizacji ustawy Prawo oświatowe i ustawy o finansowaniu zadań oświatowych, wiążące się z możliwością tworzenia oddziałów przygotowania wojskowego.

Czytaj więcej...

Bigos rozgrzewał serca wolontariuszy WOŚP

Czytaj więcej...28 finał WOŚP był jak zawsze dniem pełnym optymizmu i radości. W tym wielkim wydarzeniu nie mogło zabraknąć naszych uczniów klas gastronomicznych. Bigos, potrawa kuchni staropolskiej, już tradycyjnie przygotowywany jest dla wolontariuszy WOŚP. W tym roku w kulinarnych zmaganiach uczestniczyli uczniowie klas I i II technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką pań: H. Lichwy i B. Krupy we współpracy z Centrum Kultury i Bibliotek w Pustkowie-Osiedlu.

Czytaj więcej...

WYWIADÓWKA!!!!

10-01-2020r. /tj. piątek/ o godz. 16:30 odbędzie się spotkanie wywiadowcze z rodzicami uczniów naszej szkoły.

Serdecznie zapraszamy.

Bóg rodzi się w codzienności…

Czytaj więcej...W tym roku klasy pierwsze  wraz z wychowawcami  zaprosiły  wszystkich pracowników szkoły oraz uczniów na nietypowe jasełka. Sceny, które mieli okazję zobaczyć widzowie, zostały zainspirowane życiem, problemami, które nie są obce naszemu pokoleniu.  Można było odnaleźć w nich i myśli Matki Teresy z Kalkuty, która całym swoim życiem stawała w obronie innych, i  tematy związane z przeciwdziałaniem przemocy i agresji - również tej słownej.

Czytaj więcej...

„DOPÓKI CZAS MACIE DOBRO CZYŃCIE”

Czytaj więcej...5 XII obchodzony jest Światowy Dzień Wolontariusza w związku z tym w naszej szkole odbyła się akademia przygotowana przez Szkolne Koło Caritas oraz Szkolny Klub Wolontariatu

            Wolontariat kojarzy się ludziom z pracą z której nic nie ma. W rzeczywistości jest jednak inaczej, każdy kto pomaga uczy się odpowiedzialności, cierpliwości i dzielenia się z innymi swoją pracą. W naszej szkole jest kilkudziesięciu wolontariuszy, którzy chcą poświęcać swój czas i siły na pomoc potrzebującym.

Czytaj więcej...

WIKTORIA ŚWIĘTOŃ – STYPENDYSTKA MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA PODKARPACKIEGO

Czytaj więcej...Zarząd Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie zatwierdził listy rankingowe wniosków dla uczniów zdolnych szkół ponadpodstawowych. Otrzymała je również Wiktoria Świętoń - uczennica klasy III technikum hotelarskiego z innowacją pedagogiczną steward/stewardesa w Zespole Szkół Zawodowych w Pustkowie Osiedlu. Opiekunem zaś tej ambitnej, młodej osoby jest pani Bernadetta Ząbek nauczycielka przedmiotów zawodowych hotelarskich.

PRZYSZŁE STEWARDESY UCZYĄ SIĘ OD ZAWODOWCÓW – SPOTKANIE Z DORADCĄ DS. PIELĘGNACJI I WIZAŻU

Czytaj więcej...W grudniu 2019 roku odbyło się spotkanie z cyklu „Uczymy się od zawodowców”. Przyszłe stewardesy z 2 klasy technikum hotelarskiego poznały trudną sztukę wizażu, dzięki zaproszonej p. Marcie Kałuża, niezależnej dyrektor sprzedaży produktów kosmetycznych Mary Kay. Uczennice dowiedziały się, jak prawidłowo należy dbać o skórę i w jaki sposób prawidłowo nałożyć makijaż. Dbałość o zdrowie i higienę osobistą jest czynnikiem zewnętrznym, ale równie ważnym jak cechy osobowościowe, ponieważ zapewnia łatwość w kontaktach z ludźmi i brak barier porozumiewania się.

Czytaj więcej...

Święta czuć było już w powietrzu…

Czytaj więcej...Na początku grudnia, kiedy wystawy sklepowe zapełniły bożonarodzeniowe dekoracje, a i w krajobrazie najbliższej okolicy pojawiły się świąteczne iluminacje, czuć było zbliżające się święta.

W naszej szkole nie zabrakło wydarzeń, które te święta krok po kroku odmierzały.

W salach lekcyjnych pojawiły się świąteczne dekoracje, a nawet żywe choinki. Trwały próby jasełek, a klasy wraz z wychowawcami ustalały menu na wigilie klasowe.

Czytaj więcej...

„Oblicza wody” – XIV Sejmik Ekologiczny Powiatu Dębickiego z udziałem naszych uczniów

  Czytaj więcej...  Starostwo Powiatowe w Dębicy i Zespół Szkół Nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Dębicy zorganizowały w dniu 11 grudnia b.r. XIV Sejmik Ekologiczny ,,Oblicza wody", który cieszył się dużą popularnością wśród uczniów szkół średnich i podstawowych. 

     Zaproszonych gości ,nauczycieli i licznie zgromadzoną młodzież serdecznie przywitała i wprowadziła w tematykę sejmiku Renata Zięba dyrektor ZS nr 4 w Dębicy. M. Depa-Muniak - właścicielka Firmy Apetyt na Zdrowie przedstawiła prezentację ,,Wpływ wody na zdrowie człowieka – znaczenie wody w żywieniu".

Czytaj więcej...

Udział naszych uczniów w ,,III Podkarpackich Wykładach z Ekologii i Ochrony Środowiska" w ramach poszerzenia z biologii i działań LOP

Czytaj więcej...20 uczniów naszej szkoły z  I klasy liceum ogólnokształcącego uczestniczyło  w wykładach poświęconych ekologii i ochronie środowiska   w Państwowej Wyższej Szkoły  Zawodowej w Krośnie w ramach  poszerzenia z biologii i działań LOP:  

- ,,Lasy – gospodarcze znaczenie dla środowiska, społeczeństwa i gospodarki” dr inż. T. Dudek Uniwersytet Rzeszowski

Czytaj więcej...

Spotkanie promocyjne dla uczniów z klas maturalnych

Czytaj więcej...17 grudnia 2019 odbyło się spotkanie żołnierzy 33 blp z Dębicy  z pełnoletnimi uczniami naszej szkoły. Prowadzący spotkanie ppor. Adam Szela poinformował uczniów o warunkach jakie trzeba spełnić aby dostać się do Wojsk Obrony Terytorialnej.   Żołnierze st.szer Dorota Filarska oraz st. kapral Andrzej Lis przedstawili uzbrojenie i wyposażenie żołnierzy 33 blp z Dębicy oraz zachęcili młodzież do wstąpienia  w szeregi wojska. Wystąpienia były ilustrowane prezentacją multimedialną. Młodzież mogła też zapoznać się z treścią ulotek informacyjnych.

Musztra zespołowa i indywidualna klas pierwszych.

Czytaj więcej...W dniu 12 grudnia 2019 r  odbyły się kolejne zajęcia  z edukacji mundurowej dla uczniów klasy Liceum Ogólnokształcącego.  Dzisiaj st. szer. Jan Rec żołnierz kompanii reprezentacyjnej WP służący obecnie w 33 blp z Dębicy  zapoznał uczniów klasy pierwszej LO z podstawami regulaminów musztry. Uczniowie ćwiczyli ustawienia w dwójkach i oddawanie honorów oraz przemieszczanie się w marszu. Podczas tych zajęć młodzież  poznała podstawy musztry indywidualnej i zespołowej.

Czytaj więcej...

Karabin UKM 2000 i doskonalenie postaw strzeleckich.

Czytaj więcej...W dniu 12 grudnia 2019 r odbyły się kolejne zajęcia uczniów klas mundurowych z żołnierzami 33 blp z Dębicy. Ćwiczenia  zorganizowane zostały na terenie naszej szkoły, kadeci zostali podzieleni na trzy punkty szkolenia.

I - na pierwszym stanowisku młodzież miała możliwość pracować na szkolnym  karabinie UKM 2000 oraz nauczyła się tworzyć taśmę nabojową. Uczniowie zapoznali się z budową, przeznaczeniem  i obsługą karabinu. Szkolenie prowadził st.szer. Jakub Rój 

Czytaj więcej...

Samoobrona klas pierwszych c.d.

Czytaj więcej...10 grudnia 2019 roku odbyły się kolejna zajęcia z samoobrony dla klas pierwszych. Uczniowie doskonalili poznane wcześniej elementy obezwładniania przeciwnika, poruszania się w walce. Następnie uczyli się wyprowadzać różnego rodzaju ciosy oraz jak bezpiecznie upadać podczas walki. Prowadzący zajęcia ppor. Adam Szela zwracał szczególna uwagę na utrzymanie prawidłowej postawy podczas wyprowadzania ciosów.

Czytaj więcej...

Oliwia Pietrucha w półfinale Olimpiady Wiedzy o Bezpieczeństwie i Obronności.

Czytaj więcej...Uczennica naszej szkoły Oliwia Pietrucha wzięła udział w Olimpiadzie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Obronności organizowanej przez Uniwersytet Warszawski.

            20 października 2019 rozpoczął się pierwszy etap olimpiady na który Oliwia wysłała esej pt. „Bezpieczeństwo to priorytet.” Praca Oliwi została pozytywnie oceniona i uczennica dostała się do etapu okręgowego.

Czytaj więcej...

Specjalistyczne zajęcia klasy mundurowej.

Czytaj więcej...W dniu 27 listopada 2019 roku odbyły się kolejne zajęcia z edukacji mundurowej dla klasy 2 i 3 liceum z Pustkowa Osiedla.

Zajęcia przygotowane przez żołnierzy 33 BLP z Dębicy zorganizowane zostały na terenie byłej strzelnicy garnizonowej w Pustkowie Osiedlu. Podczas dzisiejszego szkolenia uczniowie zostali podzieleni na 4 grupy ćwiczebne.

Czytaj więcej...

Wizyta w Hotelu Lord i Stomilance

Czytaj więcej...W dniu 7.11.2019r. miała miejsce wycieczka zorganizowana dla uczniów klas gastronomicznych i hotelarskich do restauracji Stomilanka i Hotelu Lord znajdujących się w Dębicy.

Wycieczka składała się z dwóch części. Pierwsza z nich miała na celu pokazanie najnowocześniejszych urządzeń gastronomicznych jakimi mogą się pochwalić najlepsze restauracje oraz z jakich elementów musi składać się dobrze prosperująca restauracja.

Czytaj więcej...

UCZYMY SIĘ OD ZAWODOWCÓW – SZKOLENIE PT. „PROFESJONALNE ŚRODKI CZYSTOŚCI, SPRZĘT I TECHNIKI UTRZYMANIA CZYSTOŚCI STOSOWANE W HOTELARSTWIE I GASTRONOMII”.

Czytaj więcej...Dnia 19 listopada 2019 r. młodzież z klas hotelarskich i gastronomicznych uczestniczyła w szkoleniu z zakresu „Profesjonalnych środków czystości, sprzętu i technik stosowanych w hotelarstwie i gastronomii”. Szkolenie obejmowało zakres wiadomości i umiejętności niezbędnych do zdania egzaminu z kwalifikacji T.12 i T.6. prowadzone było przez Tomasz Gruszczyńskiego przedstawiciela firmy Profit.

Czytaj więcej...