Najlepsze salami z Dębicy - wycieczka przedmiotowa do Zakładów Mięsnych Sokołów S.A. w Dębicy.

b_150_100_16777215_00_images_soko.jpgW dniu 6 lutego 2020 roku uczniowie kl. I i II Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką p. H. Lichwy i B. Krupy uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Zakładów Mięsnych Sokołów w Dębicy.

            Dzięki uprzejmości Dyrekcji Zakładów Mięsnych mieliśmy możliwość zwiedzenia zakładów, zapoznania się z liniami technologicznymi wyposażonymi w najnowocześniejszy sprzęt oraz z asortymentem wyrobów.

Na uwagę zasługuje nie tylko bardzo nowoczesny proces produkcji, ale również bardzo wysoki poziom higieny podczas produkcji wyrobów mięsnych.

            Obecnie salami produkuje się w wielu krajach Europy, ale największym producentem w Polsce jest Sokołów S.A. oddział w Dębicy. Zakłady te są również jedynym w Polsce producentem salami z naturalną pleśnią na powierzchni. A jak smakują wyroby z Sokołowa mogliśmy się przekonać na degustacji wyrobów, która odbyła się na zakończenie naszej wycieczki.

            To ważne, aby uczyć się od najlepszych, nie można stać w miejscu, a poznawanie nowych technologii to konieczność ,jeśli chcemy się rozwijać i być w czołówce gastronomii. Mamy nadzieję, że wycieczka ta to początek współpracy i doskonalenia wiedzy i umiejętności zawodowych naszych uczniów branży gastronomicznej.

b_150_100_16777215_00_images_soko1.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko2.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko3.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko4.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko5.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko6.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko7.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko8.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko9.jpgb_150_100_16777215_00_images_soko10.jpg