Kuchnia przyszłości - potrawy, które działają na smak, węch, wzrok i dotyk.

b_150_100_16777215_00_images_molek1.jpgDnia 27 listopada br. w naszej szkole odbył się pokaz kuchni molekularnej. To kolejne działanie związane ze szkolnym projektem nauczycieli przedmiotów zawodowych - Uczymy się od zawodowców. Pokaz poprowadził mistrz kuchni pan Kamil Tłuczek wraz ze swoim młodszym asystentem, który pracuje w restauracji hotelu Orbis w Rzeszowie.

            Kuchnia molekularna to kuchnia „magiczna” w której po zastosowaniu odpowiednich technik powstają magiczne bezy, lody, sorbety. Do przygotowania tych wszystkich potraw prowadzący wykorzystali ciekły azot. Prezentowane potrawy były ciekawe pod względem intensywności smaku i struktury dzięki nauce i nowoczesnym technologiom stało się możliwe zmienianie konsystencji potraw. Efekty końcowe były dla nas zadziwiające, śmiało możemy powiedzieć, że jest to niezwykłe przygotowanie zwykłych potraw. Kuchnia molekularna zrywa ze starymi wyobrażeniami o gotowaniu. Łączy naturę z nauką. Kuchnia molekularna to nowość w polskiej gastronomii. W trakcie pokazu wszyscy uczestnicy degustowali przygotowane potrawy, po minach można było odczuć, że wszystkim smakowały. W pokazie uczestniczyli uczniowie z klas technikalnych naszej szkoły. Pokaz zorganizowała Bernadeta Krupa - nauczyciel przedmiotów zawodowych.

b_150_100_16777215_00_images_molek2.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek3.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek4.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek5.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek6.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek7.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek8.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek9.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek10.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek11.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek12.jpgb_150_100_16777215_00_images_molek13.jpg