WARSZTATY KULINARNE W BUONA AKADEMIA ITALIANA BYŁ FLAMBIROWANY ŁOSOŚ i FRUTTI DI MARE

b_150_100_16777215_00_images_kreweta1.jpgW dniu 8 października 2019 roku uczniowie  kl. I TŻ i II TŻTH pod opieką p. Haliny Lichwy i p. Bernadety Krupa uczestniczyli w profesjonalnych warsztatach kulinarnych w Buona Akademia Italiana w Rzeszowie. Warsztaty poprowadził mistrz kuchni Krystian Szymaniewicz.

 

Tematem przewodnim zajęć warsztatowych tym razem były ryby i owoce morza. Krewetki, kalmary, ostrygi - frutti di mare jeszcze dla wielu są egzotycznym przysmakiem dostępnym  tylko w ekskluzywnych restauracjach. Organizując udział w warsztatach kulinarnych chcieliśmy zmienić to przeświadczenie. Pokaz jak przygotować łososia, w jaki sposób przeprowadzić proces filetowania oraz jak przeprowadzić profesjonalnie obróbkę cieplną z flambirowaniem poprowadził sam mistrz a następnie w małych grupach uczestnicy warsztatów pod okiem mistrza przygotowali łososia wraz z dodatkami i makaronem tagliatelle. Podczas tej czynności uzyskaliśmy kilka cennych uwag jak profesjonalnie ugotować makaron i jak go nałożyć na talerz wraz z łososiem udzielił nam pan Krystian. Następny etap zajęć to obróbka wstępna i cieplna krewetek a przy tym również kilka bardzo cennych uwag jak oczyścić, doprawić a następnie jak poddać je odpowiedniej obróbce. Dowiedzieliśmy się, gdzie kupić owoce morza, aby zawsze były świeże i dobre gatunkowo.

Uczestnicy zajęć mogli sami przeprowadzić obróbkę krewetek pod okiem fachowca. Warsztaty przebiegały w bardzo miłej i przyjemnej atmosferze wszystkie przygotowane potrawy zostały ze smakiem zjedzone. Udział w warsztatach poszerzył naszą wiedzę wzbogacił doświadczenie i pogłębił pasję do gotowania również ryb i owoców morza.

b_150_100_16777215_00_images_kreweta2.jpgb_150_100_16777215_00_images_kreweta3.jpgb_150_100_16777215_00_images_kreweta4.jpgb_150_100_16777215_00_images_kreweta5.jpgb_150_100_16777215_00_images_kreweta6.jpgb_150_100_16777215_00_images_kreweta7.jpg