Udział w IV Narodowym Kongresie Żywieniowym w ramach popularyzowania wśród nauczycieli i uczniów naszej szkoły najnowszej wiedzy o żywności i żywieniu w prewencji chorób
Zgodnie z kierunkami kształcenia w naszej szkole oraz zainteresowaniami uczniów i nauczycieli zasadnym jest ciągłe aktualizowanie wiedzy o żywności, żywieniu i ich roli w zapobieganiu chorobom. Takim celem kierowała się nauczycielka biologii i przedmiotów zawodowy uczestnicząc w IV Narodowym Kongresie Żywieniowym poświęconym postępom nauki o żywieniu w 2018 roku ,,Otyłość, anoreksja i bulimia - dlaczego wciąż przegrywamy ?" organizowanym przez Instytut Żywności i Żywienia w dniach 25-26 stycznia b.r. w Warszawie.
Pogram konferencji obejmował następujące bloki tematyczne :
- Jak zrozumieć nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży?
- Otyłość i nadwaga -czy mamy receptę?
- Zaburzenia odżywiania problemem cywilizacyjnym. Jak skutecznie leczyć?
- Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży-ile można zdziałać dla zdrowia ?
- Administracja, nauka i przemysł -jak zjednoczyć siły we wspólnej walce z otyłością?
Informacje o nowej piramidzie żywienia, wpływie żywności i trybu życia na występowanie otyłości, zaburzeniach odżywiania przekazane zostaną:--gimnazjalistom i uczniom szkół podstawowych na zorganizowanych w naszej szkole warsztatach oraz na akademii z okazji Światowego Dnia Zdrowia, nauczycielom w szkole na zorganizowanej lekcji koleżeńskiej ,,Układanie jadłospisu zgonie z nową Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży z wykorzystaniem programu multimedialnego Dietetyk" w ramach pracowni żywienia i usług gastronomicznych oraz na konferencji poświęconej pracy szkoły. Zostaną również opracowane prezentacje multimedialne popularyzujące poszczególne bloki tematyczne omawiane na Kongresie i umieszczone na stronie internetowej szkoły.
J.Łukaszewska