„Włącz myślenie, szanuj jedzenie” – XIII Sejmik Ekologiczny Powiatu Dębickiego z udziałem naszych uczniów
Starostwo Powiatowe w Dębicy i Zespół Szkół Nr 4 im. Mikołaja Kopernika w Dębicy zorganizowały w dniu 12 grudnia b.r. XIII Sejmik Ekologiczny ,,Włącz myślenie szanuj jedzenie", który cieszył się dużą popularnością wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych, gimnazjalnych i podstawowych.
Zaproszonych gości, nauczycieli i licznie zgromadzoną młodzież serdecznie przywitała i wprowadziła w tematykę sejmiku Renata Zięba dyrektor ZS nr 4 w Dębicy.
Paulina Szady - właścicielka poradni dietetycznej PS Zdrowie, pracownik Katedry Zdrowia Psychicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych WSIiZ w Rzeszowie, przy aktywnym udziale zebranej młodzieży, zaprezentowała pogadankę ,,Filozofia ,,zero waste"w kuchni, czyli jak nie marnować żywności".
Wyniki badań dotyczące ilości żywności, która się marnuje w naszym województwie na tle danych unijnych przedstawiła Magdalena Bocek - Związek Stowarzyszeń Podkarpacki Bank Żywności w Rzeszowie, w prezentacji ,,Marnując żywność ,marnujesz planetę". W bardzo ciekawy sposób zachęciła młodzież do aktywnego działania w celu ograniczenia ilości marnowanego jedzenia. W przyszłym semestrze mamy zamiar zorganizować w naszej szkole proponowaną akcję.
O wtórnym wykorzystaniu żywności przywożonej na wysypisko poinformował zebranych Bogusław Bieszczad - Kierownik Zakładu w Przedsiębiorstwie Gospodarowania Odpadami Sp. z o.o. w Paszczynie w wykładzie ,,Żywność na wysypiska śmieci".
Skalę strat spowodowanych przez szkodniki żywności, najczęściej występujące gatunki szkodników, sposoby ich zwalczania, w formie ciekawej prezentacji ,,Szkodniki żywności" przedstawiła Joanna Przeworska- Erazmus -Wydział Ochrony Środowiska, Gospodarki Wodnej, Rolnictwa i Leśnictwa w Starostwie Powiatowym w Dębicy.
Uczniowie klasy I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz liceum z naszej szkoły uważnie słuchali wystąpień zaproszonych gości, dowiedzieli się wiele ciekawych informacji o skali zjawiska marnowania żywności i sposobach zapobiegania.
J.Łukaszewska