W Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie poznajemy osiągnięcia nauki o żywieniu człowieka.

b_150_100_16777215_00_images_pwszz.jpgW ramach objętych umową o partnerstwie cyklicznych wyjazdów, 49 uczniów naszej szkoły z klasy I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych, I i II technikum hotelarstwa oraz I klasy liceum uczestniczyło w wykładach i ćwiczeniach poświęconych roli cukru oraz badaniu jakości mleka (zajęcia w formie ćwiczeń) w Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie.

W profesjonalnie wyposażonym laboratorium podzieleni na grupy uczniowie pod fachowym okiem pani dr A. Pietras wykonywali badanie stopnia kwasowości mleka i porównywali otrzymane wyniki z obowiązującymi normami.

Ćwiczenia były doskonałą okazją poznania nowoczesnego sprzętu laboratoryjnego oraz metod badania jakości produktów spożywczych.

Drugim etapem pobytu w profesjonalnie wyposażonych pracowniach PWSZ w Krośnie był udział w wykładzie i ćwiczeniach pana dr A. Polaszczyka poświęconych ocenie organoleptycznej cukru, jego występowaniu w produktach spożywczych oraz asortymencie na rynku. Z dużym zaangażowaniem nasi uczniowie wykonywali badania (identyczne jak studenci), które pozwoliły im na sprawdzenie wrażliwości narządów zmysłów na smak słodki, określenie w jakich ilościach cukier występuje w popularnych wśród młodzieży produktach i zapoznanie z asortymentem cukru dostępnym w sklepach.

Zorganizowane wykłady i ćwiczenia są ważnym elementem działań podejmowanych w ramach istniejącej w naszej szkole powiatowej bazy ekologicznej. Wyjazdy uczniów do PWSZ w Krośnie będą kontynuowanie co miesiąc, a ich tematyka jest podejmowana zgodnie z zainteresowaniami uczniów i propozycjami pracowników naukowych uczelni tak aby spełniała oczekiwania .

J.Łukaszewska

b_150_100_16777215_00_images_pwsz.jpgb_150_100_16777215_00_images_pwsz1.jpgb_150_100_16777215_00_images_pwsz2.jpgb_150_100_16777215_00_images_pwsz4.jpgb_150_100_16777215_00_images_pwsz5.jpg