KONKURS KULINARNY ,,Kuchnia współczesna – ryby w polskiej kuchni”

W dniu 21.11.2014r. w Zespole Szkół Ekonomicznych im. Janusza Korczaka w Dębicy, z udziałem uczniów naszej szkoły, odbył się konkurs kulinarny.

Konkurs kulinarny składał się z dwóch etapów: pierwszy sprawdzał wiedzę o zastosowaniu ryb w produkcji gastronomicznej, drugi praktyczny.

Nasi uczniowie z kl. III technikum żywienia i usług gastronomicznych Aneta Sak i Katarzyna Zawora wykazali się bardzo dobrym poziomem wiedzy o rybach i owocach morza, ich zastosowaniu w produkcji potraw, zajmując II miejsce, tylko jednym punktem ustępując drużynie zwycięskiej.

Wyróżnienie  uzyskali natomiast w części praktycznej Waldemar Zaucha i Mateusz Wadas wykonując ,,Śledzie po kaszubsku na słodko„ i ,,Zupę rybną„ pod fachowym okiem prezesa Zarządu Towarzystwa Promocji Ryb pana Zbigniewa Szczepańskiego i szefowej restauracji ,,Filipek”.

Uczniowie czterech szkół zawodowych biorących udział w konkursie wykazali się dużą znajomością tematyki konkursu oraz profesjonalizmem w wykonywaniu potraw z ryb i owoców morza.