Uczymy się od zawodowców - warsztaty cukiernicze

b_150_100_16777215_00_images_bassara88.jpgDzięki uprzejmości pani Barbary Bassary-Poprawa uczniowie klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych mogli wziąć udział i aktywnie uczestniczyć w warsztatach cukierniczych Mistrza Cukiernictwa w Dębicy. W ramach programu "Uczymy się od zawodowców" nasi uczniowie na zaproszenie właścicielki cukierni mieli możliwość zapoznania się z codzienną pracą pracowników cukierni oraz wyposażeniem w sprzęt i urządzenia.

Uczniowie zostali podzieleni na grupy i przydzielono im następujące zadania:

- składanie ciasteczek korpusowych za pomocą masy krówkowej, budyniowej i marmolady,

- wykańczanie wyrobów cukierniczych przez posypywanie cukrem pudrem, kokosem, migdałami oraz lukrem i pomadą,

- sporządzanie ciasta piernikowego, półfrancuskiego śmietankowego oraz kruchego,

- formowanie z ciasteczek z płatków owsianych i bakalii,

- obieranie i krojenie jabłek do ciastek półfrancuskich,

- dekorowanie wyrobów piernikowych lukrem,

- dekorowanie tortu okolicznościowego,

Pani Basia pokazała i opowiedziała o przepięknych elementach dekoracyjnych do wyrobów cukierniczych. Za dobrze wykonaną pracę uczniowie zostali obdarowani ciasteczkami, które mogli zabrać ze sobą. Zajęcia były wspaniałą praktyczną nauką zawodu cukiernika.

Dziękujemy pani Basi za udostępnienie zakładu oraz pracownikom za cenne wskazówki i rady.

Opracowała Halina Lichwa

b_150_100_16777215_00_images_bassara1.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara2.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara3.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara5.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara4.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara6.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara7.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara9.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara11.jpgb_150_100_16777215_00_images_bassara10.jpg