ZDROWE NAWYKI - ZDROWY ORGANIZM

b_150_100_16777215_00_images_warzywka.jpgW dniu 23 listopada gościliśmy w naszej szkole grupę 5 studentów z Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego. Członkowie Koła przeprowadzili wykład oraz warsztaty kulinarne dla uczniów klas pierwszych technik informatyk oraz technikum żywienia. Wykład adresowany był dla młodzieży a głównym tematem była dieta w cerze trądzikowej oraz wpływ żywienia na kondycję włosów, paznokci i skóry. Młodzież z zainteresowaniem wysłuchała części edukacyjnej popartej bardzo ciekawą prezentacją. Po wykładzie studenci przeprowadzili z młodzieżą część praktyczną. W naszej szkolnej pracowni wspólnie wykonali ciasteczka z mąki orkiszowej,gorzkiej czekolady, miodu z dodatkiem suszonych owoców i wody. Ciasteczka bardzo smakowały i rozeszły się jak ciepłe bułeczki. Studenci przekonywali uczniów,że humus z ciecierzycy i oliwy może stanowić zdrową i smaczną przekąskę do konsumpcji warzyw,tostów, chleba i powinien zastąpić  rakotwórcze  chipsy.
W bardzo miłej i przyjaznej atmosferze spędziliśmy czas wzbogacając naszą wiedzę i poznaliśmy kolejne zdrowe  i szybkie do przygotowania potrawy.
Młodzież podziękowała gościom za cenne rady i wskazówki i zaprosiła studentów na kolejne spotkanie z innymi klasami.
Zaproszenie przyjęli z przyjemnością.
Halina Lichwa
b_150_100_16777215_00_images_warzywka1.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka2.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka3.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka4.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka5.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka6.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka7.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka9.jpgb_150_100_16777215_00_images_warzywka10.jpg