HOTELARZE UCZĄ SIĘ OD ZAWODOWCÓW – KURS CARVING

b_150_100_16777215_00_images_carvingg.jpgW czwartek 9 listopada 2017r. uczniowie z klasy I i II technikum hotelarskiego z innowacją pedagogiczną steward/stewardesa uczestniczyli w kursie z Carvingu. Szkolenie poprowadziła Pani Agnieszka Pociask nauczycielka z ZSZ z Pustkowie Osiedlu. Carving wymaga od ucznia odrobiny umiejętności manualnych, trochę wyobraźni, a reszta to już tylko cierpliwość w tworzeniu piękna.

Carving w tłumaczeniu znaczy „na krawędzi”. To rzeźbienie w owocach i warzywach, ale również produktach spożywczych, np. serze żółtym typu Gouda, szynce konserwowej. Ojczyzną tej sztuki jest Tajwan, gdzie każda gospodyni domowa potrafi wykonać takie rzeźby. Na Tajwanie Carving to dobro narodowe, którego dzieci uczą się w szkole od najmłodszych lat. Do Polski Carving zawitał w 2007 roku i od tego czasu stanowi ozdobę stołów bankietowych i weselnych, tematykę konkursów kulinarnych itp.

b_150_100_16777215_00_images_carvingg1.jpgMłodzież uczestnicząca w szkoleniu rzeźbiła kwiaty i liście z następujących warzyw: cebuli, rzodkiewki, buraka, kapusty pekińskiej, marchwi, ogórka, cukinii. Uczniowie ćwiczyli także nanoszenie grafiki oraz wycinanie ozdób w dużych owocach (arbuzach, dyniach i melonach) – styl tajski. Kilkugodzinne zajęcia zakończyły się ułożeniem bukietów kwiatowych z wyrzeźbionych elementów.

Szkoła kształci przyszłych pracowników na najwyższym poziomie, ciągle idąc z duchem czasu i nowych technologii. W każdym roku szkolnym ma do zaoferowania ciekawe zajęcia dające uczniom możliwość pozyskania dodatkowych umiejętności i certyfikatów wyróżniających ich na rynku pracy.

Oto jak uczniowie opisują tą ciekawą lekcję:

Dnia 10 listopada 2017 roku w naszej szkole odbyły się zajęcia z carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach, która wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Zajęcia te prowadzone były przez panią Pociask, nauczycielkę naszej szkoły, która ukończyła kurs carvingu oraz jak widać ma wiele ciekawych zdolności i zainteresowań. Na początku, gdy pani wytłumaczyła nam dokładnie co będziemy robiły, przygotowałyśmy się i zaczęłyśmy swoją naukę od czerwonego buraka, z którego powstały piękne różyczki. Musiałyśmy być bardzo skupione, aby idealnie wyciąć z buraka każdy płatek, ale gdy udało nam się go skończyć, byłyśmy z siebie bardzo zadowolone, ponieważ jak na pierwszy raz poszło nam bardzo dobrze. Następnie robiłyśmy łabędzie z jabłek, myszki z rzodkiewek, delfinki z bananów i wiele innych pięknych dekoracji. Byłyśmy bardzo zadowolone, a zarazem szczęśliwe, gdyż przy kolejnych owocach i warzywach szło nam coraz lepiej. Pani powiedziała nam, jakie piękne dekoracje możemy zrobić z resztek warzyw i owoców, a także w jaki sposób zachęcić dzieci do jedzenia warzyw i owoców, gdyż są one bardzo zdrowe. Przez całe zajęcia zrobiłyśmy tak dużo dekoracji, że udało nam się ułożyć ogromny bukiet z warzyw oraz zrobić piękną wystawę. Moim zdaniem zajęcia carvingu były bardzo ciekawe i na pewno przydadzą nam się na co dzień np. do udekorowania talerzy do obiadu, a także do wspólnych chwil spędzonych z rodzicami, rodzeństwem. Najbardziej podobało mi się rzeźbienie w dyni, które jest bardzo wymagające, ale może być np. świetnym prezentem urodzinowym. Mam nadzieję, iż jeszcze kiedyś odbędą się takie zajęcia w naszej szkole.” /Wiktoria/

Bernadetta Ząbek

b_150_100_16777215_00_images_carvingg2.jpgb_150_100_16777215_00_images_carvingg3.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg4.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg5.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg6.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg7.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg8.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg9.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg10.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg11.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg12.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg13.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg14.jpg

b_150_100_16777215_00_images_carvingg15.jpg