" BEZ CHLEBA ANI RUSZ"

b_150_100_16777215_00_images_jedze.jpgW dniu 25 października w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy odbył się konkurs dla uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Podstawowym surowcem do sporządzania potraw był nasz powszedni chleb. Zespół składający się z dwóch uczniów miał wykonać dwie potrawy. Jedna na zimno, druga na gorąco w dowolnej formie.

Naszą szkołę reprezentował zespół: Dariusz Różak - uczeń III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, Magdalena Dygdoń- uczennica II klasy technikum i usług gastronomicznych.

Darek sporządził i zaprezentował danie na gorąco " Knedle z czerstwego pieczywa  z sosem z prawdziwków", Magda przedstawiła do oceny " Roladki z razowego chleba tostowego zapiekane z serem i szynką, podane z dipem z awokado". W konkursie brało udział 7 szkół z okolicznych miejscowości o podobnym profilu. Po dwu godzinnych zmaganiach uczniowie zaprezentowali swoje potrawy, które wykonali pod okiem trzech członków jury, kucharzy z restauracji z Dębicy.

Wszystkie potrawy były pięknie wydane, garnirowane oraz bardzo smaczne więc jury miało trudne zadanie do sprawiedliwej oceny prac. Na zakończenie  wszyscy uczestnicy z opiekunami zaproszeni byli na  pokaz barmański wykonany przez barmana  z Krakowskiej Szkoły Barmanów.

W wyniku oceny  prace naszych uczniów nie zakwalifikowały się do pierwszej trójki ale  uczniowie otrzymali nagrody w postaci robota kuchennego oraz dyplomy za udział w konkursie.

Należą im się gratulacje za odwagę oraz godne reprezentowanie szkoły w środowisku lokalnym.

Życzymy im dalszych sukcesów i osiągnięć w pracy oraz rozwijania swoich uzdolnień i zainteresowań.

Halina Lichwa

b_150_100_16777215_00_images_jedze1.jpgb_150_100_16777215_00_images_jedze2.jpgb_150_100_16777215_00_images_jedze3.jpgb_150_100_16777215_00_images_jedze4.jpgb_150_100_16777215_00_images_jedze5.jpgb_150_100_16777215_00_images_jedze6.jpgb_150_100_16777215_00_images_jedze7.jpg