"Swiadome jedzenie-mądre pokolenie"

 W dniu 21 kwietnia odbyła się w murach Uniwersytetu Rzeszowskiego konferencja na temat  zasad zdrowego odżywiania, zmiany nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży oraz roli środowiska szkolnego w tym zakresie.

 Hasłem przewodnim konferencji był temat: "ŚWIADOME JEDZENIE- MĄDRE POKOLENIE"

 Główne tematy agendy to;

 - Rola środowiska szkolnego w profilaktyce zaburzeń odżywiania,  poprowadzona przez panią Magdalenę Krupa -  dyrektor  Ogólnopolskiego Centrum Zaburzeń Odżywiania we Wrocławiu,

 - Perspektywy złego odżywiania - choroby dietozależne, choroby cywilizacyjne - wykład przeprowadziła dr inż. Katarzyna Kowalcze, dietetyk kliniczny i psychodietetyk,

 - Kiedy i jak rozpocząć edukację żywieniowo - kulturalną w placówce oświatowej? - wykład poprowadziła Urszula Somow, dietetyk z Fundacji ''Szkoła na widelcu"

 - Szkoła niemarnowania jedzenia - wykład pani Doroty Rosińskiej z Podkarpackiego Banku Żywności,

 - Jak wprowadzać dobre nawyki ? - wykład poprowadzony przez dietetyk, psycholog Zuzannę Antecką.

 Organizatorami konferencji byli:

 - Podkarpacki Kurator Oświaty

 - Centrum wspierania zmian żywieniowych

 - Koło naukowe dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego

 - Samorząd studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego.

Konferencja była cennym kompendium wiedzy na temat nowych trendów żywieniowych ze zwróceniem szczególnej uwagi na dzieci i młodzież aby uchronić je od szerzącej się plagi otyłości oraz wczesnego pojawiania się chorób cywilizacyjnych wśród młodych osób. Spotkanie było kierowane do dyrektorów i nauczycieli, szkoda że nie dla uczniów.

Halina Lichwa

b_150_100_16777215_00_images_dypl.jpgb_150_100_16777215_00_images_dypl1.jpgb_150_100_16777215_00_images_dypl2.jpgb_150_100_16777215_00_images_dypl3.jpgb_150_100_16777215_00_images_dypl4.jpg