"Swiadome jedzenie-mądre pokolenie"
W dniu 21 kwietnia odbyła się w murach Uniwersytetu Rzeszowskiego konferencja na temat zasad zdrowego odżywiania, zmiany nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży oraz roli środowiska szkolnego w tym zakresie.
Hasłem przewodnim konferencji był temat: "ŚWIADOME JEDZENIE- MĄDRE POKOLENIE"
Główne tematy agendy to;
- Rola środowiska szkolnego w profilaktyce zaburzeń odżywiania, poprowadzona przez panią Magdalenę Krupa - dyrektor Ogólnopolskiego Centrum Zaburzeń Odżywiania we Wrocławiu,
- Perspektywy złego odżywiania - choroby dietozależne, choroby cywilizacyjne - wykład przeprowadziła dr inż. Katarzyna Kowalcze, dietetyk kliniczny i psychodietetyk,
- Kiedy i jak rozpocząć edukację żywieniowo - kulturalną w placówce oświatowej? - wykład poprowadziła Urszula Somow, dietetyk z Fundacji ''Szkoła na widelcu"
- Szkoła niemarnowania jedzenia - wykład pani Doroty Rosińskiej z Podkarpackiego Banku Żywności,
- Jak wprowadzać dobre nawyki ? - wykład poprowadzony przez dietetyk, psycholog Zuzannę Antecką.
Organizatorami konferencji byli:
- Podkarpacki Kurator Oświaty
- Centrum wspierania zmian żywieniowych
- Koło naukowe dietetyków Uniwersytetu Rzeszowskiego
- Samorząd studentów Uniwersytetu Rzeszowskiego.
Konferencja była cennym kompendium wiedzy na temat nowych trendów żywieniowych ze zwróceniem szczególnej uwagi na dzieci i młodzież aby uchronić je od szerzącej się plagi otyłości oraz wczesnego pojawiania się chorób cywilizacyjnych wśród młodych osób. Spotkanie było kierowane do dyrektorów i nauczycieli, szkoda że nie dla uczniów.
Halina Lichwa