PRÓBNY EGZAMIN ZAWODOWY

 

PRÓBNY EGZAMIN ZAWODOWY DLA UCZNIÓW KSZTAŁCĄCYCH SIĘ W ZAWODZIE TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH Z KWALIFIKACJI T.06 - SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW

 

ETAP PRAKTYCZNY

 

W dniu 24 i 30 marca 2017r odbył się próbny egzamin zawodowy dla uczniów kl.III TŻ. Egzamin obejmował etap praktyczny i został opracowany zgodnie z procedurami OKE. Do egzaminu przystąpili uczniowie, którzy w ramach przygotowań do egzaminu zawodowego mieli możliwość wykazać się swoimi umiejętnościami zdobytymi w trakcie nauki i zastosować je w praktycznym działaniu.

 

Zadanie egzaminacyjne zostało przygotowane przez nauczycieli przedmiotów zawodowych. Egzamin trwał 180 minut i w jego trakcie zdający mieli przygotować zestaw obejmujący dwie potrawy: knedle ze śliwkami i galaretke karmelową.

 

W pierwszym etapie uczniowie mieli dobrze zaplanować czynności związane z wykonaniem potraw; zorganizować swoje stanowisko pracy i sprzęt oraz przeliczyć recepturę zwracając uwagę na jednostki wagowe.

 

Drugi etap to wykonanie potraw zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej oraz ekspedycja potraw.

 

Celem próbnego egzaminu zawodowego w części praktycznej było przybliżenie uczniom sposobu organizacji i przebiegu egzaminu oraz zwrócenie uwagi na to, jakie elementy egzaminu podlegają ocenie. Było to nowe doświadczenie dla uczniów, które pozwoli oswoić się z nową sytuacją, jaką jest zewnętrzny egzamin zawodowy.

 

Próbny egzamin zawodowy w części praktycznej wypadł pomyślnie a wykonane potrawy smaczne.

 

b_150_100_16777215_00_images_ben6.jpgb_150_100_16777215_00_images_ben5.jpgb_150_100_16777215_00_images_ben4.jpgb_150_100_16777215_00_images_ben2.jpgb_150_100_16777215_00_images_ben1.jpg