PROPOZYCJA MENU NA ŚNIADANIE HOTELOWE W WYKONANIU KLASY 3 TECHNIK HOTELARSTWA

b_150_100_16777215_00_images_sniad1.jpgKolejny już raz klasa 3 technik hotelarstwa na zajęciach pracownia obsługi konsumenta przygotowała propozycję menu na śniadanie hotelowe. Tym razem były to: tarta truskawkowa i potrawy podawane na śniadanie angielskie m.in. herbata po angielsku, smażone jaja, bekon, pieczarki, kiełbaski, fasolka w sosie pomidorowym.

Oto przepis na tartę budyniową z owocami, którą za zajęciach wykonywała Klaudia i Aleksandra.

PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta

  • SKŁADNIKI:
    – 190 g mąki pszennej
    – 40 g cukru pudru
    – szczypta soli
    – 100 g zimnego masła
    – 1 łyżka śmietany 18%
    – 1 żółtko jaja
    – 1-2 opakowania budyniu
    – mleko (w zależności od ilości budyniu)
    – owoce – borówki, truskawki, maliny lub inne dowolne
    – papier do pieczenia i coś do obciążenia tarty – groch lub fasola

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę i drobno pokrojone zimne masło, dodaj pozostałe składniki: cukier, sól, śmietanę, żółtko. Rozgnieć rękami aż stworzy się kruszonka a następnie ulep kulę.
  2. Ciastem wylep formę do tarty, tak aby pokryć spód i zrobić brzegi.
  3. Za pomocą widelca nakój spód tarty. Na tarcie połóż arkusz papieru do pieczenia. Na papier połóż coś co obciąży tartę. Ja do tego celu używam fasoli jaś, którą wykorzystywać można kilka razy i przechowywać w osobnym słoju.
  4. Piecz tartę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do  180 st C. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij papier i obciążenie i wstaw ponownie na 10-15 minut aż spód się zrumieni.
  5. W czasie pieczenia tarty przygotuj budyń. Właściwie robi się go według przepisu na opakowaniu, proponuję ci jednak dodać nieco mniej mleka, ja zamiast 500 ml dodaję 400 ml. Budyń musi być gęsty i nieco przestygnąć, dopiero wtedy wyłóż go na upieczony spód i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Na masie budyniowej ułóż owoce i jeśli jest taka potrzeba posyp cukrem pudrem. Całość pozostaw w lodówce jeszcze na chwilę aby łatwo pokroić ciasto.

Smacznego!

b_150_100_16777215_00_images_sniad.jpg