PROPOZYCJA MENU NA ŚNIADANIE HOTELOWE W WYKONANIU KLASY 3 TECHNIK HOTELARSTWA
Kolejny już raz klasa 3 technik hotelarstwa na zajęciach pracownia obsługi konsumenta przygotowała propozycję menu na śniadanie hotelowe. Tym razem były to:
- pancakes z bananami i konfiturą brzoskwiniową
- muffiny pistacjowe i borówkowe z bitą śmietanką i budyniem waniliowym
- pucharek jogurtowy z malinami, borówkami i białą czekoladą
- pucharek z masą mascarpone, czekoladą, bananami i zieloną herbatą
- pucharek z masą mascarpone, mlekiem kokosowym, prażoną pszenicą, pistacjami i kakao.
Do przygotowania jednej z propozycji menu była MATCHA. Matcha to sproszkowana zielona herbata o wyjątkowych właściwościach dla zdrowia. Regularne picie matchy wpływa na:
- przyspieszenie metabolizmu i zmniejszenie tkanki tłuszczowej
- lepszą koncentrację, pamięć oraz zdolność do nauki
- spowolnienie starzenia się komórek w całym organizmie, zarówno w skórze, jak i w mózgu
- pobudzenie, zwiększoną energię i wytrzymałość
Herbata matcha jest uprawiana metodą zacieniania krzewów. Krzewy herbaciane zacienia się na 3 tygodnie przed zbiorami, aby ochronić je przed zbyt dużą dawką promieni słonecznych. Dzięki temu produkują więcej mikroelementów. Podobnie jak kakao, herbatę matcha miesza się w wodzie lub w płynach (szczególnie tłustych), a następnie pije lub używa jako dodatek do deserów i dań. Proszek posiada charakterystyczny, intensywnie zielony kolor. Podstawowa różnica między matchą a herbatą liściastą? Pijąc matchę, spożywa się całe listki herbaty, nie jedynie napar.
/BZ/