Uczniowie z klasy 1 technikum hotelarskiego uczestniczyli w zajęciach barmańskich. Młodzież pod okiem zawodowego barmana, absolwenta naszej szkoły, pana Konrada Ruska z Tapas Wine Bar Bajka z Dębicy uczyła się sporządzać i dekorować bezalkoholowe drinki. Młodzież korzystała z profesjonalnego sprzętu, znajdującego się na wyposażeniu pracowni gastronomicznej, a zakupionego z funduszy Unii Europejskiej z projektu „Podkarpacie stawia na zawodowców”.
Za pomocą shakerów, szklanic, muddlerów, łyżek i sitek barmańskich uczniowie wyczarowywali kolorowe i smaczne drinki. Następnie wykorzystując syropy barmańskie m.in. blue curacao, mohito, grenadina komponowali drinki według własnych przepisów. Młodzieży bardzo podobały się zajęcia, a zdobyte umiejętności na pewno wykorzystają podczas przygotowywania różnych imprez okolicznościowych. Uczniowie zapoznani zostali z obowiązkami i dekalogiem barmana, który brzmi następująco:
Jesteś artystą, a tworzenie drinków jest sztuką.
Twoim zadaniem jest rozweselanie swych gości, a nie upajanie ich alkoholem.
Traktuj gościa jak przyjaciela.
Nigdy nie serwuj drinków bez uśmiechu!
W rozmowie z gościem, mów, to co jest konieczne, nie wsłuchuj się w to co nie jest kierowane do Ciebie i pamiętaj, że tematy rozmów z gościem nie wychodzą poza bar.
Bądź najbardziej schludny, elegancki, wytworny i przyjazny w każdym miejscu i o każdej porze.
Nie oszukuj w przygotowywaniu drinków, nie zmarnuj zaufania jakim darzą Cię klienci.
Bądź cierpliwy w stosunku do swych pomocników za barem- ucz ich zawodu i bądź dla nich wzorem do naśladowania.
Traktuj innych barmanów jak braci.
Nie bądź dumny z tego, że jesteś barmanem, lecz swoim zachowaniem i pracą pokaż, że zasługujesz na to by nim być.
Dodaj komentarz