• 14 681 87 39
  • sekretariat@zszpustkow.edu.pl
Zdjęcie herb Polski Zdjęcie herb powiatu dębickiego Logo

Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie-Osiedlu

HORECA EXPO Rzeszów

W dniu 16 października uczennice z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych  Martyna Wójcik i Kamila Krupa wzięły udział w I Podkarpackim Konkursie Kulinarnym. Był organizowany przez  Pana Marcina Purgacza – ambasadora Marki Podkarpackie Smaki pod patronatem HORECA EXPO Rzeszów. Miejscem zmagań konkursowych był obiekt G2 ARENA  – Centrum Wystawienniczo – Kongresowe w Rzeszowie  – Jasionce.

Podstawowymi surowcami do przygotowania potrawy były: kurczak zagrodowy, miód, dereń jadalny i czosnek niedźwiedzi. Tematem przewodnim konkursu były ” Podkarpackie smaki”. Zadanie było bardzo trudne, ponieważ drużyna miała 70 minut na przygotowanie potrawy składającej się ze składnika głównego, sosu, składnika skrobiowego i dodatku witaminowego.

Nasza dzielna drużyna wykonała roladę z kurczaka faszerowaną gruszką i dereniem, mus z  zielonego groszku z miętową nutą oraz jesienną sałatkę z dynią, szalotką, brukselką zapiekane w syropie z agawy i orzechami pekan.

Oceniane były następujące kryteria:

– ubiór zgodny z BHP

– proces produkcji potrawy

– sposób podania i garnirowanie potrawy

– smakowitość

– wykorzystanie surowca

– czystość, higiena na stanowisku pracy

– czas pracy

W skład jury wchodziło 7 członków – to wykwalifikowani szefowie najlepszych kuchni w hotelach w Rzeszowie i Krakowie. Nic nie mogło umknąć ich uwadze gdyż cały czas obserwowali pracę uczniów na stanowisku , co było bardzo stresujące. W wyniku ostatecznego werdyktu nasza reprezentacja szkoły została wyróżniona i otrzymała dyplom oraz nagrody ufundowane przez firmę PRYMAT.

Dziękujemy uczennicom za odwagę i  godne reprezentowanie naszej szkoły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content