W dniu 16 października uczennice z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych Martyna Wójcik i Kamila Krupa wzięły udział w I Podkarpackim Konkursie Kulinarnym. Był organizowany przez Pana Marcina Purgacza – ambasadora Marki Podkarpackie Smaki pod patronatem HORECA EXPO Rzeszów. Miejscem zmagań konkursowych był obiekt G2 ARENA – Centrum Wystawienniczo – Kongresowe w Rzeszowie – Jasionce.
Podstawowymi surowcami do przygotowania potrawy były: kurczak zagrodowy, miód, dereń jadalny i czosnek niedźwiedzi. Tematem przewodnim konkursu były ” Podkarpackie smaki”. Zadanie było bardzo trudne, ponieważ drużyna miała 70 minut na przygotowanie potrawy składającej się ze składnika głównego, sosu, składnika skrobiowego i dodatku witaminowego.
Nasza dzielna drużyna wykonała roladę z kurczaka faszerowaną gruszką i dereniem, mus z zielonego groszku z miętową nutą oraz jesienną sałatkę z dynią, szalotką, brukselką zapiekane w syropie z agawy i orzechami pekan.
Oceniane były następujące kryteria:
– ubiór zgodny z BHP
– proces produkcji potrawy
– sposób podania i garnirowanie potrawy
– smakowitość
– wykorzystanie surowca
– czystość, higiena na stanowisku pracy
– czas pracy
W skład jury wchodziło 7 członków – to wykwalifikowani szefowie najlepszych kuchni w hotelach w Rzeszowie i Krakowie. Nic nie mogło umknąć ich uwadze gdyż cały czas obserwowali pracę uczniów na stanowisku , co było bardzo stresujące. W wyniku ostatecznego werdyktu nasza reprezentacja szkoły została wyróżniona i otrzymała dyplom oraz nagrody ufundowane przez firmę PRYMAT.
Dziękujemy uczennicom za odwagę i godne reprezentowanie naszej szkoły.
Dodaj komentarz