W ramach objętych umową o partnerstwie wyjazdów, 30 uczniów naszej szkoły z klasy I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyło w wykładach i ćwiczeniach poświęconych roli wody oraz badaniu jej jakości ( zajęcia w formie ćwiczeń ) w Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Krośnie, które były formą obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Żywienia i Gotowania.
W profesjonalnie wyposażonym laboratorium podzieleni na grupy uczniowie pod fachowym okiem pani dr A. Pietras wykonywali badanie stopnia twardości wody i porównywali otrzymane wyniki z obowiązującymi normami. Dużym zainteresowaniem cieszył się również, bogato ilustrowany pomocami dydaktycznymi, wykład poświęcony jakości wody wykorzystywanej do celów spożywczych .
Drugim etapem pobytu w profesjonalnie wyposażonych pracowniach PWSZ w Krośnie był udział w wykładzie i ćwiczeniach poświęconych ocenie organoleptycznej produktów spożywczych . Z dużym zaangażowaniem nasi uczniowie wykonywali badania ( identyczne jak studenci), które pozwoliły im na sprawdzenie wrażliwości narządów zmysłów i uświadomiły jak ważne znaczenie dla zdrowia ma prawidłowa ocena jakości produktów spożywczych.
Zorganizowanie Europejskiego Dnia Zdrowego Żywienia i Gotowania jest ważnym elementem działań podejmowanych w ramach istniejącej w naszej szkole powiatowej bazy ekologicznej Wyjazdy uczniów do PWSZ w Krośnie będą kontynuowanie co miesiąc, a ich tematyka jest podejmowana zgodnie z zainteresowaniami uczniów i propozycjami pracowników naukowych uczelni tak aby spełniała oczekiwania .
J.Łukaszewska
Dodaj komentarz