„Jeśli moglibyśmy dać ludziom właściwą dawkę wiedzy na temat żywienia i aktywności fizycznej , ani
za dużą ani za małą to znaleźlibyśmy najbezpieczniejszą drogę do zdrowia.”
Hipokrates 440 B.C.
Słowa, Hipokratesa znanego lekarza i autorytetu z wielu dziedzin nauki, wpisują się doskonale w organizowane po raz piąty w naszej szkole obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania został zainicjowany w 2007 roku przez Komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kyprianou i Euro- Toques – organizację zrzeszającą szefów kuchni. Celem święta jest promowanie:
– zdrowego żywienia
– dobrych nawyków żywieniowych
– spożywania regularnie posiłków
– informowanie o konsekwencjach złej diety.
Około 25 mln dzieci w Unii Europejskiej cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci jak i dorosłych. Aby temu zaradzić Komisja Europejska zorganizowała Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania i rozpoczęła kampanię informacyjną, która ma przekonać ludzi, że zdrowe odżywianie w dzieciństwie oznacza zdrowie w dorosłym życiu.
Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy. Jest to zjawisko wyjątkowo niepokojące, gdyż nadwaga i otyłość u dzieci często wywołują problemy zdrowotne, takie jak cukrzyca czy schorzenia wątroby.
Nawyki żywieniowe wyniesione z dzieciństwa będą procentować w przyszłości. Umiejętność odpowiedniego bilansowania potraw, zastępowanie niezdrowych przekąsek smacznymi i wartościowymi produktami, dobrze dobrana forma ruchu – jeśli w młodości się do tego przyzwyczaimy, to z dużą dozą prawdopodobieństwa będziemy to kontynuować w przyszłości. A wtedy nasz organizm odwdzięczy nam się dobrym zdrowiem i świetną kondycją.
W ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania zorganizowaliśmy w naszej szkole konkurs i zajęcia warsztatowe poświęcone zasadom zdrowego żywienia i składnikom jakie powinny znaleźć się w diecie. Konkurs polegał na wykonywaniu przez uczniów zdrowej potrawy i wysłaniu zdjęcie wraz z uzasadnieniem jej walorów zdrowotnych. Nagrodą są talony do księgarni ,,Skarbnica” ufundowane przez Starostę Powiatu Dębickiego.
Najlepsze prace konkursowe wykonali:
I miejsce: Oliwia Święch kl. II LO
Karolina Gąsiorek kl.IV Tż
Wyróżnienia: Jadwiga Moskal kl. IV LO
Gabriela Nowakowska kl. III LO
Patryk Fryz kl. IV Tż
Prace ,które zajęły pierwsze miejsce zostaną przedstawiona uczniom na zajęciach lekcyjnych ,a każdy z słuchaczy opracuje na jej podstawie zasady zdrowego żywienia ocenione przez nauczyciela przedmiotów zawodowych.
Mamy nadzieję, że pozyskane informacje przyczynią się do refleksji i wyciągnięcia wniosków na temat: czy każdy z nas swoim sposobem żywienia wpisuję się w podstawowe zasady zdrowego odżywiania się .
J.Łukaszewska
Dodaj komentarz