25 października 2022 roku uczniowie klasy 4 technikum hotelarskiego wzięli udział w szkolnym etapie I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich organizowanej przez Szkołę Główną Handlową w Warszawie. Hasło tegorocznej edycji to: KOMPETENCJE SPOŁECZNE KLUCZEM DO PROFESJONALNEJ OBSŁUGI GOŚCIA. Najwięcej punktów zdobyli uczniowie: Gabriel Kaleta i Gabriela Kłoda z klasy 4. Według regulaminu OUH uczniowie ci zakwalifikowali się do etapu okręgowego, który odbędzie się 13 grudnia 2022 r. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Głównymi celami Olimpiady są:
- rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem, pogłębianie wiedzy oraz rozwój i doskonalenie umiejętności zawodowych objętych podstawą programową kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa,
- motywowanie uczniów do podejmowania dalszego kształcenia na kierunkach turystycznych i hotelarskich szkół wyższych,
- kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy oraz pobudzanie do twórczego myślenia uczniów,
- wspomaganie zdolności stosowania zdobytej wiedzy w praktycznym działaniu przez ucznia,
- poszerzanie możliwości lepszego przygotowania uczniów do wykonywania zawodu,
- zapoznanie młodzieży z innowacyjnymi rozwiązaniami stosowanymi w sektorze usług hotelarskich i turystycznych,
- podnoszenie umiejętności dydaktycznych nauczycieli przedmiotów zawodowych i zawodu w szkołach hotelarskich,
- integracja środowiska hotelarskiego: branża-szkoła, szkoła-branża,
- dostosowanie kształcenia do aktualnych potrzeb pracodawców branży usług hotelarskich, ze szczególnym uwzględnieniem pozyskania przez uczniów umiejętności zawodowych.
/BZ/
Dodaj komentarz