W dniu 25 października w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy odbył się konkurs dla uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Podstawowym surowcem do sporządzania potraw był nasz powszedni chleb. Zespół składający się z dwóch uczniów miał wykonać dwie potrawy. Jedna na zimno, druga na gorąco w dowolnej formie.
Naszą szkołę reprezentował zespół: Dariusz Różak – uczeń III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych, Magdalena Dygdoń- uczennica II klasy technikum i usług gastronomicznych.
Darek sporządził i zaprezentował danie na gorąco ” Knedle z czerstwego pieczywa z sosem z prawdziwków”, Magda przedstawiła do oceny ” Roladki z razowego chleba tostowego zapiekane z serem i szynką, podane z dipem z awokado”. W konkursie brało udział 7 szkół z okolicznych miejscowości o podobnym profilu. Po dwu godzinnych zmaganiach uczniowie zaprezentowali swoje potrawy, które wykonali pod okiem trzech członków jury, kucharzy z restauracji z Dębicy.
Wszystkie potrawy były pięknie wydane, garnirowane oraz bardzo smaczne więc jury miało trudne zadanie do sprawiedliwej oceny prac. Na zakończenie wszyscy uczestnicy z opiekunami zaproszeni byli na pokaz barmański wykonany przez barmana z Krakowskiej Szkoły Barmanów.
W wyniku oceny prace naszych uczniów nie zakwalifikowały się do pierwszej trójki ale uczniowie otrzymali nagrody w postaci robota kuchennego oraz dyplomy za udział w konkursie.
Należą im się gratulacje za odwagę oraz godne reprezentowanie szkoły w środowisku lokalnym.
Życzymy im dalszych sukcesów i osiągnięć w pracy oraz rozwijania swoich uzdolnień i zainteresowań.
Halina Lichwa
Dodaj komentarz