SK POG
TORTY W STYLU ANGIELSKIM - warsztaty cukiernicze
- Szczegóły
- Bernadeta Krupa
W dniu 13.04.2016 roku w ZSZ w Pustkowie Osiedlu odbyły się profesjonalne warsztaty cukiernicze, w których wzięli udział członkowie SK POG.
Zajęcia odbyły się pod czujnym okiem pani Urszuli Drygaś, pasjonatki dekoracji z masy cukrowej o wieloletnim doświadczeniu. W ramach zajęć uczniowie wykonali różnokolorowe masy cukrowe, z których następnie bardzo kreatywnie ozdabiali przygotowane torty i inne ciasta. Bardzo przyjemnym etapem jest końcowa dekoracja tortu z wykorzystaniem artystycznych dekoracji wykonanych ręcznie z masy cukrowej.
Okazało się, że wśród uczestników warsztatów nie brakuje miłośników artystycznej sztuki cukierniczej. Wszyscy uczestnicy mogli praktycznie poszerzyć swoje wiadomości w zakresie wiedzy cukierniczej.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z warsztatów: Album ze zdjęciami z warsztatów
Duże zaangażowanie uczniów i artystyczne efekty pracy warsztatowej w postaci okazałych tortów zostały uwiecznione na zdjęciach.
Przepis na masę cukrową do obłożenia jednego średniego tortu:
- 450g cukru pudru
- 50g glukozy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki Planty
- 35ml wody
- szczypta cmc