SK POG
Czy parzenie kawy jest trudne?
- Szczegóły
- Bernadeta Krupa
Wydawałoby się, że nie –a jednak.
Aby zaparzyć dobrą kawę trzeba posiadać pewną wiedzę i poznać tajniki parzenia kawy. Wiedzę i tajniki parzenia kawy zgłębiają członkowie Koła Profesjonalnej Obsługi Gości na zajęciach warsztatowych realizowanych w ramach działalności Koła.
Jak dobrze zaparzyć kawę? - to temat spotkania, które odbyło się 18 listopada 2015 roku.
Na tym spotkaniu p Halina Lichwa udzielała rad jak przygotować dobrą kawę:
- Kawa musi być dobrze zmielona. Nie kupuje się kawy zmielonej pakowanej w paczkach. Aromat takiej kawy nie zawsze jest zadowalający.
- Kawę kupujemy zawsze w ziarnach, dobrej jakości pod względem smaku i aromatu. Podstawowe wiadomości odczytujemy z opisu widocznego na opakowaniu (skład procentowy gatunków kawy).
- Możemy mieszać różnego rodzaju ziarna kawy, aby uzyskany smak i aromat nas satysfakcjonował.
- Zmieloną kawę najlepiej zużyć w ciągu dwóch tygodni, przechowując w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Kawę mielimy w specjalnym młynku tylko do tego celu przeznaczonym.
- Mleko do spieniania powinno być o wysokiej zawartości tłuszczu.
- Kawa zawiera od 0,9÷2,1% kofeiny, tj. od 50mg do 150mg kofeiny w filiżance.
Doskonała kawa?
Jak ją rozpoznać w kawiarni? Jak przygotować samemu? Jak dobrze spienić mleko? z tymi zagadnieniami próbowali sobie poradzić i poradzili sobie całkiem nieźle przyszli bariści ze Szkolnego Koła POG. Tym razem w ramach zajęć każdy mógł spróbować nauczyć się prawidłowo zaparzyć kawę, spienić prawidłowo mleko poprzez ćwiczenia praktyczne, w których dobrych rad i wskazówek udzielali uczniowie kl. III Tż Patryk Kania i Karol Kwarta, którzy certyfikat baristy zdobyli w ubiegłym roku szkolnym.
KAWA LATTE PRZEPIS
- 1 porcja espresso ok.30ml
- mleko o wysokiej zawartości tłuszczu
- czekolada do dekoracji lub płatki migdałów
Przygotuj kawę espresso, podgrzej mleko do temperatury 50÷60˚C. Spień mleko. Przygotuj wysoką szklankę, wlej do wysokiej szklanki spienione mleko, odczekaj pół minutki i delikatnie po ściance wlej wcześniej przygotowaną kawę. Powinny utworzyć się trzy warstwy: na dole płynne mleko, po środku kawa, na górze pianka. Przed wypiciem należy wymieszać warstwy. Wierzch można udekorować.